Prijave za jednokratnu podršku rodiljama za novorođenu djecu u Federaciji BiH za 2024. godinu od danas otvorene, a svako dijete rođeno u 2024. godini ima pravo na 1000 KM podrške.

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je održana konferencija za medije na kojoj je najavljeno otvaranje za prijave aplikacije

E-Porodilja, koja omogućuje svim majkama koje su rodile ili će roditi u 2024. godini da podnesu prijavu za podršku od 1000 KM za novorođenu djecu u Federaciji BiH, podršku iz oblasti natalitetnih politika koja je po prvi put osigurana s federalne razine.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić istaknuo je važnost ove aplikacije za obitelji u BiH i podržao inicijative koje olakšavaju život građanima. Istaknuo je da je ova jednokratna podrška samo početak, te naglasio da će jednokratna podrška od 1000 KM dijelom olakšati roditeljima prve dane roditeljstva i pomoći im da se bolje pripreme za nove izazove.

“Suočeni s izazovima demografske politike i niske stope nataliteta, a vođeni potrebom za boljom podrškom našim građanima, Vlada Federacije BiH je na prijedlog resornog Ministarstva rada i socijalne politike odlučila da u svoj proračun uvrsti ovaj program kao konkretan znak naše opredijeljenosti k stvaranju boljih uvjeta za život i podrške obiteljima s djecom. Iskreno se nadam da će građani, majke i roditelji prepoznati ovo kao naše prve korake u podršci obiteljima i da će zajedno s nama graditi naše društvo i jačati naše porodice kao najvažniji resurs na kojem ćemo graditi našu budućnost”, rekao je Nikšić.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić rekao je da je aplikacija od danas otvorena za prijave, te da sve majke novorođene djece u Federaciji BiH od danas mogu podnositi prijave za jednokratnu podršku od 1000 KM.

“E-Porodilja je inovativna i u potpunosti elektronska usluga koja omogućava jednostavnu i brzu prijavu iz udobnosti doma, bez potrebe za papirologijom. Jedini dokaz koji tražimo uz prijavu je potvrda o posjedovanju bankovnog računa kako bismo osigurali da nitko ne može zloupotrijebiti bilo čije podatke. Naš cilj je maksimalno olakšati proces prijave za majke, eliminirati papirologiju i preuzeti sve provjere putem službenih kanala”, pojasnio je Delić.

Naglašeno je da je ova elektronska usluga omogućena uz saradnju i podršku Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) koja je osigurala automatsku provjeru podataka iz prijave, a Federalno ministarstvo proces digitalizacije provodi u saradnji sa Razvojnim programom UN-a u BiH (UNDP).

Na press konferenciji govorili su i direktor IDDEEA -e Almir Badnjević, te v.d. rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Narine Sahakyan. – Agencija je u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima potpisala Sporazum o razmjeni podataka sa Federalnim ministarstvom, te omogućila elektronsku razmjenu podataka kako bi se procedure koje sprovodi Ministarstvo automatizirale.

Ovo je još jedan od uspješno završenih projekata IDDEEA-e, te još jedan od elektronskih servisa sa kojim se olakšalo građanima BiH – kazao je Badnjević.

Sahakyan je podsjetila da je digitalna transformacija u javnom sektoru jedan od ključnih prioriteta UNDP-a u našoj zemlji.

Naša saradnja sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike u ovoj oblasti započela je kroz inicijativu Ministarstva za podršku veoma složenom procesu raspodjele subvencija za energetski ugrožena domaćinstva u FBiH, provedenog u okviru Energetskog paketa EU.

Ovo iskustvo je dovelo do veoma hrabre odluke Ministarstva da ode korak dalje i fokusira se na potpunu digitalizaciju svojih usluga. Rezultat je sistem „e-Porodilja“, potpuno digitalni proces prijave za novčanu podršku za novorođenčadi u FBiH.

Ova aktivnost, nadamo se, predstavlja tek početak šireg pružanja digitalnih usluga na svim razinama vlasti u BiH – istakla je Sahakyan.

Prijava na aplikaciju „e-Porodilja“ dostupna je na web stranici Ministarstva, odnosno linku ispod:

https://eporodilje.fmrsp.gov.ba/#/portal/pocetna

Vlada FBIH

error: Content is protected !!