Briga o braniteljima i obiteljima stradalih i nestalih branitelja pri vrhu je liste prioriteta Vlade Županije Zapadnohercegovačke, zbog čega su i u Proračunu za ovu godinu osigurana značajna sredstva za ovu populaciju.

Među ostalim Vlada je osigurala sredstva za financijsku pomoć prilikom stambenog zbrinjavanja obitelji poginulih i nestalih branitelja, a ukupan iznos od 339.992 konvertibilnih maraka danas je isplaćen, potvrdili su za Fenu iz Ministarstva financija Županije Zapadnohercegovačke.

Od navedenog iznosa 50.000 KM uplaćeno je na račune članova Udruge roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Ljubuški, zatim 60.000 KM članovima Udruge udovica i djece poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata- Ljubuški. Članovima Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja Domovinskog rata Grude uplaćen je iznos od 50.000 KM, a članovima Udruge obitelji poginulih branitelja Široki Brijeg 100.000, dok je preostali iznos od 79.992 KM uplaćen na račune članova Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu podružnica Posušje.

Prema riječima ministrice financija i dopredsjednice Vlade Županije Zapadnohercegovačke Blagice Leko, sve isplate su izvršene sukladno ranijim Zaključcima Vlade Županije Zapadnohercegovačke o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna ŽZH za 2024. godinu u svrhu financijske pomoći pri stambenom zbrinjavanju obitelji poginulih i nestalih branitelja.

Ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata ŽZH Mladen Begić naglasio je kako se, kada je riječ o izdvajanjima sredstava za pomoć prilikom stambenog zbrinjavanje sve radi u dogovoru s Udrugama. „

-Ponosan sam na činjenicu što je Vlada ŽZH nastavila s programom pomoći prilikom stambenog zbrinjavanja obitelji poginulih i nestalih branitelja. I ove godine sredstva za isplatu su raspoređena po prijedlogu nadležnih općinskih organizacija odnosno Udruga“, kaže Begić, zaključivši kako se Vlada ŽZH brine i nastavit će se i u narednom razdoblju brinut i za ostale kategorije branitelja kroz druge vrste pomoći.

Inače, u Proračunu ŽZH za ovu godinu na stavci tekući prijenosi braniteljima planirano je ukupno 2.870.000 KM, među ostalim tu spadaju sredstva za novčanu egzistencijalnu naknadu, kao i tekući prijenosi za braniteljske udruge.

(FENA) D. J.

error: Content is protected !!