Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i zamjenici premijera Toni Kraljević i Vojin Mijatović, te federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, održali su danas sastanak sa predstavnicima dva saveza udruga umirovljenika u Federaciji BiH, koje su predvodili Redžo Mehić i Ivan Kožul. Sastanak je održan u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, a sudjelovali su i predstavnici Federalnog zavoda PIO/MIO.

Tema razgovora bila je poboljšanje položaja umirovljenika u Federaciji BiH, a poseban naglasak stavljen je na upućene zahtjeve ove populacije.

Nakon razmatranja prioritetnih zahtjeva umirovljenika, zaključeno je da će Vlada Federacije BiH raditi na pronalaženju najboljih mogućih rješenja s ciljem da se u Federalnom proračunu za ovu godinu osiguraju sredstva za isplatu jednokratne financijske podrške umirovljenicima. Također, u skladu s iskazanim opredjeljenjem Vlade poduzet će se aktivnosti na povećanju sredstava namijenjenih za  liječenje u toplicama umirovljenika, što je važan stupanj u osiguranju zdravstvene podrške ovoj kategoriji stanovništva. Kada je riječ o izmjenama zakonskih rješenja u oblasti umirovljenika-invalidskog osiguranja, zaključeno je da će se o ovom pitanju nastaviti razgovarati između predstavnika umirovljenika, te resornog federalnog ministarstva i Federalnog zavoda PIO/MIO, a s ciljem ujednačavanja svih mogućnosti radi poboljšanja cjelokupnog sistema PIO. prenosi Ljubuški portal.

Također, potvrđeno je da će se nastaviti aktivnosti na formiranju Vijeća umirovljenika Federacije BiH, čija uloga bi bila vođenje zajedničke djelatnosti socijalnih partnera, te afirmacije i zaštite prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i razvijanja socijalnog dijaloga u ovom segmentu. U skladu sa zaključcima sa posljednje sjednice Vlade Federacije BiH, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u roku od tri mjeseca će sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH i Saveza kantonalnih udruga umirovljenika u FBiH, ujednačiti tekst Sporazuma o osnivanju ovog vijeća, koji će dostaviti Federalnoj vladi na razmatranje.

Vlada FBiH

error: Content is protected !!