Ove subote u  gradskom parku u  Ljubuškom održan je drugi po redu Trnjak Fest, manifestacija koja je okupila 26 vinarija iz Hercegovine i Dalmatinske zagore kako bi predstavile vrhunska vina od rijetke autohtone crvene sorte vinove loze – Trnjak.

Posjetitelji su imali priliku uživati u širokom spektru vrhunskih vina, bogatom gastro kutku te izvanrednom glazbenom programu koji su obogatili Hana Paraušić na harfi, Anastasia Kaptelova kao vokalna solistica te Ivan Džajić na kontrabasu. Osim uživanja u kulinarskim delicijama i glazbenim užicima, posjetitelji su također mogli dublje upoznati sortu Trnjak kroz stručna predavanja eminentnih gostiju.

Edukativne sesije na temu Trnjka, održane pod vodstvom stručnjaka poput prof. dr. sc. Edija Maletića, mr. agr. Milana Budinskog, dipl. ing. agr. Marija Leka, dr. sc. Željka Andabaka te mr. agr. Marine Vranješ, privukle su brojne znatiželjne posjetitelje željne dubljeg uvida u karakteristike ove autentične sorte. Sommelier Daniel Čečavac je svojom radionicom “Trnjak u Kupažama” dodatno obogatio program, potičući interes među ljubiteljima vina i stručnjacima.

“Trnjak Fest je više od vinskog događaja – on je prilika za promociju kulturne baštine i tradicije vezane uz ovu prepoznatljivu sortu vinove loze”, istaknuo je predsjednik Udruge vinogradara i vinara Ljubuški, Zdenko Milas. Dodao je kako je Trnjak već stoljećima simbol hercegovačkog vinogradarstva te naglasio važnost događaja za lokalnu zajednicu i regiju.

Trnjak u svijet ne ide sam pa je na festivalu i ove godine dobio svoje ambasadore. Za ambasadoricu iz BiH proglašena je federalna ministrica turizma i okoliša Nasiha Pozder, dok Trnjak u Europu vodi župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Milas je naglasio da Trnjak već dugi niz godina predstavlja poznatu sortu koja se uzgajala na području Hercegovine, ali da se do nedavno proizvođači nisu odlučivali za monosortna vina od ove sorte grožđa. Prvi rezultati u tom smjeru pokazali su se u proizvodnji vinarije Čitluk, a potpunu afirmaciju je donijela Vinarija Nuić. Od tada bilježimo sve veći interes i osvajanje prvih međunarodnih nagrada za vina od ove sorte.

Jedan od zanimljivih noviteta ovogodišnjeg događaja bio je angažman proizvođača Gina iz Vrgorca, koji je predstavio vrhunski Gin napravljen upravo od sorte Trnjak. “To je nagrađivani Gin koji ističe karakteristike ove autentične vinove loze”, dodao je Milas.

Trnjak Fest je privukao veliki broj posjetitelja i ljubitelja vina iz cijele regije, čime je jasno potvrdio svoju rastuću važnost na vinskoj mapi Bosne i Hercegovine. Ovogodišnji festival je još jednom potvrdio svoju važnost u očuvanju i popularizaciji lokalne vinogradarske ponude te je bio prilika za slavlje kulture i naslijeđa povezanog s Trnjkom.

Radio Ljubuški / Gordana Ilić

error: Content is protected !!