Djelatnici osnovnih škola u Županiji Zapadnohercegovačkoj od ovog mjeseca dobivat će za sedam posto veću plaću nego dosada. Rezultat je to novog Kolektivnog ugovora potpisanog danas između predstavnika Vlade ŽZH i Nezavisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama ŽZH.

Prema riječima ministrice financija i dopredsjednice Vlade Županije Zapadnohercegovačke Blagice Leko, ovaj Kolektivni ugovor, kada je u pitanju dio koji se tiče rasta plaća, rezultat je višemjesečnih pregovora, kao i kompromisa s obje strane.

-Potpisivanjem Kolektivnog ugovora sa Sindikatom uposlenih u osnovnim školama ŽZH okončali smo višemjesečne pregovore između predstavnika Vlade Županije Zapadnohercegovačke i Sindikata. Drago mi je što su razgovori urodili plodom te će se na ovaj način unaprijediti materijalni status djelatnika osnovnih škola koji će već prilikom iduće isplate dobiti uvećane plaće. Svaki kolektivni ugovor je na neki način rezultat kompromisa, te tako i ovaj stoga se zahvaljujem predstavnicima Sindikata na razumijevanju, kazala je Leko.

Inače, kako stoji u spomenutom Kolektivnom ugovoru djelatnicima osnovnih škola ŽZH predviđeno je, između ostaloga, povećanje plaće za 7 %, počevši od 1. lipnja 2024. godine, kao i ponovno povećanje plaće za 7 % počevši od 1. svibnja 2025. godine.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama ŽZH Stanko Ćurčić je nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora kazao kako su u pregovore s Vladom ušli kao partneri, te da je ovo prvi put da je Kolektivni ugovor napravljen na dvije godine i potpisan bez štrajka.

-Što se tiče kolektivnog ugovora svjesni smo da uvijek može biti bolje, ali smo isto tako kada je u pitanju Vladina ponuda o povećanju plaća kao sindikat zaključili da je to trenutno uistinu najviše što se može, kazao je Ćurčić, dodavši kako će već s prvim povećanjem djelatnici osnovnih škola ŽZH biti na četvrtom mjestu u Federaciji BiH kada je riječ o visini plaće, dok će se sa drugim koje slijedi iduće godine popeti na treće mjesto.

On se ovom prilikom zahvalio cijeloj Vladi ŽZH, a posebno ministrici financija, gdje su kako kaže naišli na partnerstvo i razumijevanje.

Fena

error: Content is protected !!