Na ime otplate duga Federacija BiH tijekom prvih šest mjeseci ove godine isplatila je čak 562 milijuna KM, pokazuju najnoviji podaci Ministarstva financija FBiH.

Ovu informaciju nam je potvrdio dopredsjednik Vlade Federacije BiH i federalni ministar financija Toni Kraljević.

– Kao što sam tijekom usvajanja Proračuna Federacije BiH za 2024. godinu više puta istakao, ova godina je obilježena rekordnom otplatom dugova nastalih u ranijem razdoblju. Slijedom toga, u prvih šest mjeseci ove godine ukupno je otplaćeno 562 milijuna KM što predstavlja značajan korak ka smanjenju ukupnog duga i održavanju financijske stabilnosti Federacije BiH – kazao je Kraljević.Istovremeno, dodaje, ukupno zaduženje putem emisije trezorskih zapisa i obveznica u istom razdoblju iznosi 234 milijuna KM ili 41,6 % ukupne otplate.

Svjesni smo činjenice da su razvojni i infrastrukturni projekti pokretač gospodarstva u cijelosti, i da kao takvi predstavljaju osnovu za daljnji ekonomski rast i prosperitet zbog čega je jako bitno pronaći ravnotežu između otplate postojećeg duga i ulaganja u buduće projekte koji će doprinijeti rastu – zaključio je Kraljević.

Inače, iz Ministarstva financija Federacije BiH su u više navrata ponovili kako su procedure zaduživanja vrlo transparentne i javno dostupne. Naime, sam proces zaduživanja je propisan Zakonom o dugu i zaduživanju i garancijama u Federaciji BiH, dok se kroz Proračun Federacije vrlo eksplicitno i jasno mora utvrditi obim zaduženja, izdavanje garancija, upravljanje dugom. Nadalje, Zakonom o izvršenju proračuna utvrđuje se maksimalni iznos kratkoročnog zaduženja koje ima za svrhu financiranje planiranih rashoda i efikasno upravljanje likvidnošću proračuna. Iz navedenog je vidljivo kako su svi podaci o ukupnom iznosu potrebnom za otplatu duga kao i ukupnom iznosu zaduženja sastavni dio federalnog proračuna što ih čini vrlo transparentnim i javno dostupnim, te se u tom kontekstu jedino i mogu promatrati.

(FENA) M. L.

error: Content is protected !!