DVD Trebižat Ljubuški nabavio opremu za šumske požare kroz projekt „Zelena oaza bez požara“ uz podršku Centra za građansku suradnju

Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Trebižat, u suradnji s Centrom za građansku suradnju Livno (CGS Livno), uspješno je realiziralo mali projekt pod nazivom „Zelena oaza bez požara“ u okviru USAID projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“ koji implementira CGS iz Livna.Cilj ovog projekta je unaprijediti zaštitu lokalne zajednice i prirode od šumskih požara kroz nabavu specijalizirane opreme, organizaciju edukacija te uključivanje najmlađih članova zajednice kroz dječje vatrogasne igre.

Nabavka specijalizirane opreme

Zahvaljujući projektu, DVD Trebižat je opremljen novom opremom koja će omogućiti vatrogascima bržu i efikasniju reakciju u slučaju izbijanja šumskih požara.

Nabavljena oprema uključuje:- Naprtnjače za gašenje početnih šumskih požara (6 komada)- Kacige za šumske požare s pripadajućim zaštitnim naočalama – (6 komada)- Svjetiljke za kacige s pripadajućim nosačima (6 komada)- Zaštitne rukavice za šumske požare – (6 pari)- Metlanice – (2 komada)- Motorni puhač (1 komad)- Vatrogasna turbo mlaznica za vodu fi 52, (1 komad)Vrijednost projekta: 8.980,00 KM.

Projekt „Zelena oaza bez požara“ sufinanciran je i od strane Grada Ljubuškog, čime je dodatno osigurana podrška lokalne zajednice u očuvanju sigurnosti i prirodnih resursa.

Edukacija i dječje vatrogasne igre

Osim nabavke opreme, projekt „Zelena oaza bez požara“ naglašava i važnost edukacije te uključivanja najmlađih članova zajednice. Posebna pažnja posvećena je djeci kroz organizaciju dječjih vatrogasnih igara. Ove igre osmišljene su tako da djeci omoguće učenje o važnosti suradnje, brze reakcije i pravilnog postupanja u slučaju požara kroz igru. Uključivat će simulacije požara, evakuacije i druge aktivnosti koje će djeci pomoći da razviju svijest o opasnostima od požara, važnosti zaštite prirode te sagledaju štetnosti i posljedice koje šumski požari mogu prouzročiti. Dječje vatrogasne igre su planirane su u mjesecu rujnu u Ljubuškom.

Snaga lokalnog za bolju budućnost

Projekt „Zelena oaza bez požara“ primjer je uspješne suradnje lokalne zajednice i nevladinih organizacija, zahvaljujući financijskoj podršci programa Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj. Ovim putem lokalna zajednica odnosno Grad Ljubuški u suradnji sa Centrom za građansku suradnju Livno (CGS Livno), dodatno pomaže lokalnoj zajednici u cilju jačanja primarnih kapaciteta u cilju zaštite ljudi i imovine od prirodnih nepogoda, u konkretnom slučaju od šumskih požara.

DVD Trebižat Ljubuški je sada opremljen vrhunskom opremom koja će pomoći u očuvanju prirode i sigurnosti stanovništva.

Ovaj projekt ne samo da poboljšava sigurnost u slučaju šumskih požara, već također podiže svijest o važnosti prevencije i uključivanja cijele zajednice u zaštitu okoliša.

Centar za građansku suradnju

error: Content is protected !!