Karate klub Ljubuški krenuo je s pripremama za novu natjecateljsku sezonu i upisima djece u karate školu. Tim povodom u programu Radija Ljubuški ugostili smo Ivana Anića trenera Karate kluba Ljubuški. S Anićem smo razgovarali o početku priprema, upisima u školu karatea, karate vrtiću, protekloj sezoni, trenutnom stanju u klubu i planovima za predstojeću sezonu te pripremama za proslavu 40. obljetnice kluba koja će se održati iduće godine.

Anić je u uvodnom dijelu razgovora naglasio da su pripreme za natjecateljsku sezonu počele prije desetak dana te da su počeli upisi u karate školu.

„Natjecatelji s treninzima obično kreću krajem kolovoza, a ovi mlađi s početkom školske godine pa je tako bilo i ove godine. Većina njih zapravo nastavljaju ono što su počeli prošle ili ranijih godina, a novi članovi se mogu upisivati cijele godine, a obično su upisi u rujnu i kolovozu. Ja bih pozvao sve one koji se žele upisati da se jave nekom od naših trenera ili dođu na neki od naših treninga koji se održavaju gotovo svaku večer na tri lokacije dvorana u sklopu restorana „Tabak“, OŠ Marka Marulića i OŠ Tina Ujevića Vitina“, kazao je Anić.

Kada je u pitanju protekla sezona u KK Ljubuški je upisano 90 djece koja aktivno treniraju. Od toga, 80 djece školskog uzrasta natjecalo se na domaćim natjecanjima, a šestero djece juniorske i seniorske kategorije natjecalo se na međunarodnim natjecanjima. Od 90-ero djece, njih je 25-30 predškolskog uzrasta (3,5 do 6 godina). Petero je djece s posebnim potrebama koji rade po posebno prilagođenom programu i natječu se u para kategorijama.

Treninzi se održavaju na tri lokacije: Glavna dvorana u sklopu restorana „Tabak“, OŠ Marka Marulića i OŠ Tina Ujevića Vitina. S djecom rade licencirani treneri karate saveza i kineziolozi Ivan Anić, Luka Mušan, Ivan Grbavac i Florijana Bošnjak.

Vrativši se godinu dana unatrag Anić je istaknuo da je u 2023. godini KK Ljubuški nastupao s devet natjecatelja na domaćim i međunarodnim natjecanjima (Zagreb, Sarajevo, Osijek, Split, Mostar, široki Brijeg, Nevesinje i Posušje) te bio organizator i domaćin 1. Kola karate lige regija Hercegovina. Na tim natjecanjima njihovi natjecatelji osvojili su 98 odličja od čega 42 zlatna.

Ove godine, 25. lipnja, u dvorani KK Ljubuški održano je polaganje za učenička zvanja Ljubuških karatista. Polaganju je pristupilo 87 kandidata za bijelo – žuti, žuti, narančasti, crveni, zeleni plavi i ljubičasti pojas. Svi kandidati su zadovoljili znanje i vještine potrebne za viši stupanj učeničkih pojaseva. Tim polaganjem KK Ljubuški zaključio je još jednu uspješnu natjecateljsku sezonu.

Anić je posebno istakao rad Karate vrtića KK Ljubuški:

„Od 2018. godine, svakog mjeseca listopada KK Ljubuški kreće s novom grupom polaznika, a to su djeca predškolske dobi od 3,5 do 6 godina. Sportski programi karate škole prilagođeni su djeci predškolske dobi koji je zabavan i zanimljiv za njihovu dob, nudi izvrsne alate koji potiču ključne elemente zdravog dječjeg razvoja. Sportski program nije usmjeren na stvaranje vrhunskih sportaša već na poticanje optimalnog razvoja motoričkih potencijala djece u dobi kada je to izuzetno značajno. Svi motorički sadržaji namijenjeni razvoju motoričkih sposobnosti i vještina odabrani su u skladu s mogućnostima predškolske dobi“, kazao je, među ostalim, Anić.

Najavio je i proslavu 40. godišnjice postojanja kluba koja će se održati iduće godine.

„Karate klub Ljubuški ima bogatu povijest, od osnivanja kluba 6. studenog 1985. godine do danas, dakle punih 39 godina postojanja. U razdoblju od 39 godina KK Ljubuški, verifikacijom zvanja  položenih pojaseva evidentirano je 6332 kandidata – članova kluba. Klub je kroz ovih 39 godina nastupio na 375 natjecanja, u Ljubuški smo donijeli brojne medalje s domaćih i međunarodnih turnira, balkanske i europske karate federacije. Od kada sam ja u klubu, posljednjih 20 godina, naši natjecatelji su nastupili na 245 natjecanja s kojih su se u Ljubuški vratili s 1450 odličja“, iznio je Anić neke zanimljive podatke iz povijesti kluba.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!