Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i zamjenici premijera Toni Kraljević i Vojin Mijatović, te federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, na poziv Vlade Federacije BiH održali su danas sastanak s predstavnicima dva saveza udruženja umirovljenika u Federaciji BiH, koje su predvodili Redžo Mehić i Ivan Kožul. Sastanak je održan u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, a prisustvovao je i direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Halil Subašić.

Sastanak je organiziran u skladu sa zaključkom s prošle sjednice Federalne vlade, kojim su predstavnici umirovljenika pozvani na sastanak s delegacijom Vlade FBiH. Razgovarano je o upućenim zahtjevima penzionera koji se tiču poboljšanje položaja ove populacije.

Nakon razmatranja iznesenih zahtjeva, usuglašeno je da će do kraja ove godine iz Proračuna FBiH biti osigurana sredstva za isplatu jednokratne financijske podrške umirovljenicima. Također, zaključeno je da će u Federalnom proračunu do kraja ove godine biti izdvojen dodatni milijun KM za banjsko liječenje umirovljenika, kao i da će se u tu svrhu u narednoj godini osigurati dva milijuna KM. Kada je riječ o izmjenama Zakona o PIO, donesen je zaključak da će se formirati radna grupa koja će detaljno i sveobuhvatno izanalizirati sva sadašnja zakonska rješenja, te raditi na pronalasku adekvatnih rješenja u pravcu izmjena i dopune koje budu eventualno ocijenjene potrebnim.

Ministar Delić podsjetio je danas da su na prošlom sastanku održanom u istom sastavu 11. lipnja donesena četiri zvanična zaključka koja su se odnosila na isplatu jednokratne pomoći, zatim planiranje dva milijuna KM u proračunu za narednu godinu za banjsko liječenje penzionera, te aktivnosti na formiranju Vijeća umirovljenika FBiH, kao i na pripreme izmjena zakonskih rješenja iz ove oblasti. S tim u vezi ministar je istakao da su ovi zaključci ispoštovani, te prezentirao dokumentaciju o poduzetim aktivnostima na ispunjenju ovih zaključaka.

  • Danas smo dodatno usuglasili da ćemo u rebalansu Federalnog budžeta ove godine planirati milijun KM za 2024. za banjsko liječenje. Na tom prošlom sastanku, također, smo donijeli zaključak i čvrsto stojim iza toga da Zakon o PIO neće biti mijenjan do izbora ove godine, jer svi znamo što to znači, te da bi postojala opasnost od kolapsa sistema. S obzirom na to da se radi o sistemskom zakonu, danas smo zaključili i da ćemo formirati radnu grupu koju će činiti predstavnici nadležnih institucija na nivou Federacije, predstavnika penzionera, a vjerojatno i vanjskih eksperata. Ako ta radna grupa do Nove godine predloži da trebamo intervenirati u hitnoj ili skraćenoj proceduri, ili eventualno raditi na izmjenama samo dijela zakona, mi ćemo to i uraditi. Konstantno radimo projekcije kada je riječ o penzijsko-invalidskom osiguranju i nije moguće ovaj zakon mijenjati samo u jednom članu, nego sistemski kako bi se poboljšao položaj i status penzionera u Federaciji BiH – istakao je ministar Delić.

Dodao je da se, kako je to dogovoreno i na prošlom sastanku, intenzivno radi na pripremi modela za isplatu jednokratne novčane pomoći penzionerima.

  • Jednokratna pomoć će biti isplaćena u prvom rebalansu Budžeta ove godine, a shodno odredbi Izbornog zakona BiH kojom je visoki predstavnik svojim izmjenama onemogućio isplatu ovakve vrste pomoći u izbornoj kampanji. Što se tiče zahtjeva penzionera za izvanredno usklađivanje penzija od sedam posto, Vlada trenutno nema zakonsku mogućnost za to. Intencija je da se član Zakona koji je definirao da se izvanredno usklađivanje radi ako je rast bruto društvenog proizvoda veći od tri posto i federalni budžet nije u deficitu, mijenja tako da Vlada ima diskreciono pravo da, bez obzira na rast BDP-a, deficit i suficit budžeta, ako je to neophodno, uradi izvanredno usklađivanje penzija – pojasnio je ministar Delić.

Kazao je i da su ovo zvanično dogovoreni zaključci između Vlade FBiH i Saveza penzionera u FBiH, te da oni nisu podložni nikakvim promjenama bez obzira na to hoće li se ili neće održati protesti penzionera najavljeni za 3. listopada ove godine.

Predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić istakao je da su predstavnici penzionera detektirali da je ključ rješenja raditi na temeljitoj i kompleksnoj izradi izmjena i dopuna Zakona o PIO, s obzirom na to da su se tijekom njegove primjene pokazale određene nedorečenosti i nelogičnosti.

  • Pozdravljamo formiranje radne grupe koja će raditi na tome. Također, mi iz federalnih saveza udruženja penzionera se moramo složiti da Vlada trenutno nema zakonsko uporište za ispunjenje našeg zahtjeva za hitno izvanredno usuglašavanje penzija u Federaciji BiH. Vlada je ove godine uradila sve u duhu Zakona kada je u pitanju redovno usklađivanje penzija, na osnovu indeksa rasta potrošačkih cijena i stope rasta bruto domaćeg proizvoda i to je ukupno bilo 6,55 posto. Kako nema zakonske mogućnosti za izvanredno usklađivanje, Vlada je pokazala razumijevanje i 11. lipnja ove godine ponudila da se ide isplati jednokratne novčane pomoći. Dodjela ove pomoći očekuje se nakon rebalansa Federalnog budžeta, a nakon održavanja izbora. Vlada je danas hitno intervenirala i da se za pomoć u liječenju i rehabilitaciji za penzionere stavi na raspolaganje dodatnih milijun KM, a bilo je planirano 940.000 KM od kojih je već 80 posto realizirano. Ovako će banje imati kapacitete i mogućnosti da prime što veći broj penzionera kako bismo s ovih dodatnih milijun KM pomogli najugroženijim za ovu godinu – kazao je Mehić.

Inače, na današnjem sastanku izneseno je da je Vlada FBiH po preuzimanju mandata prošle godine zatekla projicirani deficit od 200 milijuna KM o obaveze nastale, između ostaloga, zbog neuplaćivanja prihoda od krajnjih korisnika, a uslijed nemogućnosti servisiranja obaveza po osnovu kredita od Javnog poduzeća „Autoceste FBiH“ u iznosu od 183 milijuna KM. S ciljem nastavka infrastrukturnih investicija ove obaveze je Vlada reprogramirala krajem 2023. godine, ali iz tog razloga nije bilo moguće realizirati prodaju potraživanja od 100 milijuna KM, kako je bilo planirano na budžetskoj prihodovnoj strani. Također, izostao je planirani primitak od Svjetske banke u iznosu od 109 milijuna KM, kao i prihod od 35 milijuna KM od planirane dividende od JP „BH Telecom“.

U skladu s reformskim opredjeljenjima Vlade Federacije BiH, posebno je istaknut nastavak aktivnosti na donošenju seta fiskalnih zakona, jačanju privrede u FBiH, te provedbi potrebnih strategija i zakonskih rješenja s ciljem masovnijih zapošljavanja, kao ključnog rješenja za osiguranje i povećanja penzija.

Vlada FBiH

error: Content is protected !!