U programu Radija Ljubuški danas smo najavili jedinstvenu gastronomsku manifestaciju koja se po četvru godinu zaredom održava u Crvenom Grmu ove nedjelje 6. listopada, tim povodom naši gosti su bili organizator Zoran Herceg vlasnik pečenjarnice Bingo i Miroslav Kordić sudionik MasterChefa, strastveni kuhar, ljubitelj gastronomije i član ocjenjivačkog žirija na ovoj manifestaciji.

“Najvažniji segment manifestacije su sigurno sami sudionici, natjecatelji, bez njih ona ne bi bila moguća, od srca hvala svim ljudima koji sudjeluju, neki od njih su s nama svake godine, ima tu posla oko pripreme i kuhanja treba to sve uskladiti i znati pripremiti. Izvrstan je odaziv kao i dosadašnjih godina bit će nekih 30 ekipa po tri člana koje će kuhati džigericu na licu mjesta, cilj nam je promovirati ovaj domaći specijalitet na najbolji način. Sama priprema počinje ujutro, za posjetitelje smo otvoreni od 11.00 do 16.00 sati, cijena ulaznice za konzumaciju je 20 KM a dok čekamo džigericu svoje specijalitete priprema Pršutana Herceg, u glazbenom dijelu nastupa tamburaški sastav Stari fenjer, sve smo pripremili najbolje. Dok se posjetitelji budu častili stručni žiri će vrijedno kušati sve i ocjenjivati pripremljena jela, u žiriju su naš poznati alpinist Stipe Božić, generalni konzul RH u BiH Marko Babić i naš hercegovački MasterChef Miroslav Kordić kojima zahvaljujem na odazivu. Bit je manifestacije druženje, svake godine nam bude lijepo, stoga dođite i uživajte s nama “poručio je Zoran Herceg.

Cilj je da natjecatelji rade tradicionalnu “Džigaricu na kiselo”

Miroslav Kordić član ocjenjivačkog žirija naglasio je kako je s radošću prihvatio poziv za sudjelovanje: “Prihvatio sam Zoranov poziv jer sam ljubitelj i promotor domaćih specijaliteta , fasciniran sam autentičnim i originalnim, poput ove manifestacije. Tijekom svog sudjelovanja u Masterchefu nastojao sam prezentirati našu gastronomiju, našu hranu i kraj, to radim i dalje; cijenim i promoviram naše kvalitetne namirnice, naša jela i gastronomiju.”

Na naš upit i preporuku natjecateljima Miroslav je preporučio ” Jedan od parametara ocjenjivanja bit će autentičnost jela, cilj je natjecatelji rade tradicionalnu ” džigaricu na kiselo” kao što su radili naši stari, koja treba imati dobar omjer toća i same džigerice, stoga pripaziti na dobar omjer mesa i tekućine i naravno ocjenjuje se kolorit, ukus, dobar omjer kiselosti i slatkoće…

Osvrnuo se i na povratak “domaće kuhinje” na gastronomskoj i turističkoj sceni Hercegovine ” Krajnje je vrijeme da krenemo promovirati naše namirnice i naša jela, na tom tragu i sam uskoro planiram organizirati nešto slično.”

Foto: Dio atmosfere s 3.Džigarijade održane 2023.

B.Medić/Radio Ljubuški

Napomena: Pri preuzimanju teksta s web stranice Radija Ljubuški potrebno je navesti izvor i dodati poveznicu na tekst, uz napomenu kako je zabranjeno i brisanje našeg loga sa fotografija.

error: Content is protected !!