Danas su rodbina, prijatelji, suborci te čelnici grada Ljubuškog, gradonačelnik Vedran Markotić i predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić s predstavnicima nekoliko udruga iz Domovinskog rata grada Ljubuškog položili vijenac i zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulom hrvatskom branitelju Žarku Laucu. Spomen obilježje se nalazi na mjestu Žarkove pogibije u mjestu Osojnik kod Dubrovnika, a podigli su ga Žarkovi suborci i mještani Osojnika, a na spomen obilježju piše “U čast i slavu prvom hrvatskom branitelju poginulom u obrani Dubrovnika, Žarko Lauc – 06.02.1967. Ljubuški – 02.10.1991.Osojnik – pripadnici Zbora narodne garde Dubrovnik i mještani Osojnika.

Svijeće su zapaljene i na spomen obilježju u Osojniku, koje je podigao Grad Dubrovnik za sve poginule u obrani Grada. Na pločama su imena svih žrtava na dubrovačkoj bojišnici među kojima su imena dvojice Ljubušaka, Žarka Lauca i Marija Mandića, te veliki broj spomen ploča poginulih branitelja iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, pokojni Žarko Lauc je sin Blage i Mile rođ. Pavlović, rođen je u Studencima 5. veljače 1967. godine, neoženjen.

Žarko je poginuo kao 24-godišnjak junak Domovinskog rata i pripadnik ZNG na cesti Osojnik-Grabovica 2. listopada 1991. godine.

Na predjelu između mjesta Vukovići (Kalađurđevića) i Osojnika organizirani gardisti su 2. listopada 1991. godine, dočekali motoriziranu neprijateljsku kolonu, te im nanijeli velike gubitke u ljudstvu i tehničkim sredstvima.

Zapovjednik toga voda Žarko Lauc, kojemu je tijekom ove akcije bomba eksplodirala u ruci i smrtno ga ranila, bio je prvi djelatni gardist koji je poginuo u obrani dubrovačkog teritorija.

Kada vidiš kamen na kojemu piše,
Da je ratnik pao i nema ga više,
Nemoj samo proći koda ne postoji,
Tu su hrabro pali prijatelji moji.

Slušaj kako grmi,
Kako more pjeni,
Pitaju te jesu li zaboravljeni.
Za njih se pomoli,
Nek mi braća znaju,
Heroji se nikad ne zaboravljaju.

Foto: Mile Kraljević

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!