Danas je u hotelu „Bigeste“ u Ljubuškom održan prvi sastanak partnera u projektu prekogranične suradnje iz Programa – Interreg IPA pod akronimom RISE – UP, u kojem je Dom zdravlja Ljubuški vodeći partner, a partneri su još Dom zdravlja Metković iz RH, JU Dom zdravlja Zenica i JU Dom zdravlja Tivat iz Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta je nešto više od 1.885.500 EURA, a 85 posto sredstava su financijska sredstva Europske unije.

Ugovor o realizaciji projekta je potpisan 14. kolovoza 2024. godine, projektne aktivnosti su krenule negdje početkom rujna, sudionici projekta su imali više online susreta, a sastanak u Ljubuškom je prvi zajednički susret i sastanak partnera.

„Danas smo se sastali da se dogovorimo oko modusa i načina rješavanja naših projektnih aktivnosti. Drago mi je što ćemo danas prvi put ugostiti naše kolega iz Crne Gore, odnosno iz Doma zdravlja Tivat, s DZ Metković i DZ Zenica smo već ranije surađivali u našim projektima tako da se već poznajemo. Kolege iz Crne Gore su od samog početka tu i rade sve ono što smo zajednički predvidjeli tako da se nadam da će se ta suradnja nastaviti i dalje. Mi ćemo danas kratko proći kroz sve ono što smo do sada uradili, dakle napraviti jednu analizu te razmotriti planove i podijeliti zadatke za iduće razdoblje. Pošto je DZ Ljubuški vodeći partner i red je, na neki način, da prvi sastanak bude u Ljubuškom, a naravno, u ove dvije godine koliko projekt traje, ćemo obići sve partnerske ustanove sukladno planu kako smo to naveli u projektnoj prijavi“, kazao je za Radio Ljubuški ravnatelj DZ Ljubuški dr. Ivan Landeka.

Dr. Landeka se kratko osvrnuo i na nastavak projekta.

„Trenutno su u fazi pripreme tenderi za nabavku opreme, a s tom opremom ćemo kasnije, nadamo se uspješno, realizirati sve naše projektne aktivnosti. U ovom projektu bi prvenstveno naglasak bio na preventivnoj zdravstvenoj zaštiti. Na žalost, svaki dan sve više i više slušamo i vidimo kako sve veći broj mladih ljudi obolijeva od brojnih onkoloških, kroničnih i zaraznih bolesti. Mi ćemo se potruditi da s ovim projektom pregledamo što više tih osoba, da moguće bolesti otkrijemo u ranoj fazi i tako kasnije omogućimo bolju prognozu bolesti te što bolje i uspješnije liječenje. To nam je jedan dosta veliki problem i nadamo se da ćemo ovim projektom značajno unaprijediti naše zdravstvene usluge osobito prevenciju. Mi naravno i bez ovog projekta sve to radimo u sklopu našeg svakodnevnog rada. Pa i emisije na vašem radiju, edukacija, prevencija, promocija to je nešto što je smisao primarne zdravstvene zaštite tako da ćemo na tome i u projektu i izvan projekta nastaviti dalje raditi”, naglasio je dr. Landeka.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!