Učenici ljubuških osnovnih škola početkom iduće godine imati će priliku učiti o osnovama robotike i elektronike.

Naime, Grad Ljubuški će za 39 učenika od prvog do završnog razreda osnovne škole organizirati školu robotike i elektronike, a tim povodom u zgradi Gradske uprave održan je sastanak na kojem su sudjelovali gradonačelnik Vedran Markotić, predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, ravnatelji osnovnih škola Kornelija Biško, Tomislav Matić i Danijela Planinić te Ivan Markić, prodekan za digitalizaciju i inovacije Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru.

– Mi smo, kao fakultet, prepoznali potrebu da u zajednici pokušamo organizirati nastavu iz tehničke kulture za ovu školsku dob, jer vidjeli smo da je to nešto što možda nedostaje djeci kad su u pitanju i robotika i elektronika, a ta materija je od bitne važnosti, odnosno danas je nekako ‘in’. Zato smo s našim partnerom Centrom za tehničku kulturu Grada Mostara, koji je izrazio dobru namjeru da pomogne Gradu Ljubuškom uz fakultet da organiziramo školu robotike i elektronike za djecu – kazao je prodekan Ivan Markić istaknuvši kako je cilj obučiti mlade osobe koji bi u narednim godinama i sami podučavali buduće generacije

– U tom procesu mi bismo obučili naše ljude kako bi sutra, kad se Grad Ljubuški odluči, nastavili s daljnjim razvojem Centra za tehničku kulturu Grada Ljubuškog, imali svoje ljude koji će moći u redovitim ciklusima djeci u našem gradu davati takve edukacije i usmjeravati ih prema tom tehničkom pozivu u budućnosti – objasnio je Markić.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Osnovne škole Marka Marulića Tomislav Matić izrazio je zadovoljstvo što će učenici imati priliku pobliže se upoznati s robotikom i elektronikom koje nude brojne mogućnosti za učenje i razvoj vještina.

– Zahvaljujući Gradu Ljubuškom i Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike po 13 učenika iz svake osnovne škole pohađati će radionice koje će biti održavane subotom. Mislim da u školama nedostaje izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti tako da pružamo veliku potporu ovom projektu. Cilj svih nas je otkriti talente u školama te se nadam se da će se ova suradnja nastaviti i u budućnosti, odnosno da to neće biti samo par subota, nego da ćemo našu djecu usmjeravati, da će sutra novi učenici koji budu pohađali radionice i upisati srednje škole i fakultet u tom smjeru – poručio je Matić.

Grad Ljubuški

error: Content is protected !!