Posjetili smo jugoistočni dio Ljubuškog, selo Studence točnije Gornje Studence; obitelj Ivana Kraljevića Pirge zatekli smo na njivi kako vrijedno rade, cijela obitelj, sve tri generacije prionule su tradicionalnom poslu, sadnji prase.

Studenačka prasa odavna je simbol ovog kraja i većini na spomen mjesta Studenci ona je prva asocijacija. Otišli smo stoga u Studence otkriti u čemu se ogleda uspjeh i možemo reći prvo brendiranje u ovom kraju, brendiranje prije brendiranja.

Prasa i Studenci veza je koja traje generacijama, o čemu nam govori najstarija članica obitelji baka Jozefina Kraljević rođena 1937. godine. Na pragu devetog desetljeća svog života, priča nam o svom djetinjstvu.

„ Sjećam se kako su moji roditelji 40.-tih godina prošlog stoljeća tovarili na zaprežna kola i vozili našu prasu na prodaju u Mostar. Sjećam se sadnje prase, uz prasu uvijek smo imali raštike, prasa i raštika su nas othranile. Kako tad tako i danas, ništa se nije puno promijenilo, možda samo priprema zemlje ne kopa se više samo motikama, zemlja se prije prefreza ali je sve ostalo isto, ručno se radi i danas. Ručno i složno!” naglašava.

Njen unuk Ivan Kraljević nam pojašnjava „Posao sadnje je podijeljen, brazdači pružaju brazde za sadnju tako da voda siđe niz svaki red do dna, to ne može svak raditi, kod nas to radimo otac Srećko i ja. Drugi dio posla obavljaju sadači koji polažu prasu i slažu je pravilno u brazde. U ovaj posao uključena je cijela obitelj otac Srećko, majka Manda, moja supruga Gordana i naših četvero djece Gabrijela, David, Srećko i Marija. Naravno pomažu nam i susjedi, oni dođu nama, mi pomognemo njima, poštujemo se i pomažemo jedni drugima, tako smo naučili od davnina.”

Video: Formiranje brazde

Foto: U posao je uključena cijela obitelj, sve generacije zajedno sade. Treba voditi pažnju i pravilno polegnuti sadnice.

“Studenačka prasa je posebna zbog svog sjemena, mislim da je ovo sjeme koje koristimo staro sto godina, toliko koliko se pamti, čuvamo ga svake godine, ne možete otići u trgovinu i kupiti ga to je naše blago.” kazuje nam Ivanov otac Srećko Kraljević i nastavlja.

„ Prasu sadimo od 1.7. sve do 1.10., početak sijanja sjemena za presadnice prase počinje u proljeće oko prvog travnja, od sijanja do sadnje najsličniji postupak je kao kod luka srebrnjaka, prođe oko tri mjeseca. Sama biljka nakon sadnje cijelu zimu pliva u vodi, tu je plavi naša Studenčica, ona ima stalnu temperaturu od 12 stupnjeva, ista joj je temperatura ljeti i zimi. Svojim isparavanjem na niskim temperaturama zimi je štiti od smrzavanja i leda. Sama prasa na rod dođe negdje iza polovine jedanaestoga mjeseca. Većinu našeg uroda prodamo na veletržnici u Čapljini.”

Majka Manda za koju svi članovi obitelji kažu kako je glavni pokretač i oslonac radova u Studence se udala iz Šipovače opisuje svoj dio posla ” S jednog kraja Ljubuškog došla sam u drugi, šta da vam kažem, sad sam prava Studenčanka, radim sve, no moj glavni zadatak je uzgoj presadnica, tu je ženska ruka potrebna, poslije kad dođe na rod, nakon čupanja ima posla oko čišćenja i pripreme za prodaju. Sve je lakše kada se radi s Božjim blagoslovom.”

Za recept kako oni spremaju i kako se najukusnije priprema “Studenačka prasa” nevjesta Gordana rodom s Bijače nam kaže

„ Kuhamo kako je obitelj navikla, ja sam naučila od svekrve Mande i tako je kuhamo najjednostavnije i najukusnije; uz suho meso i geršlo, nekad i sa grahom. Ukusna je i zdrava, vole je svi u kući od najmlađih do najstarijih.“

Foto: Studenačko blago položeno u brazde

Pozdravili smo se sa ovim vrijednim ljudima, ne želeći im oduzimati dragocjeno vrijeme, poželjeli smo im dobar urod i dogovorili se kako ćemo ponovo doći kada prasa prispije na rod.

B.Medić

Pri preuzimanju teksta s web stranice Radija Ljubuški potrebno je navesti izvor i dodati poveznicu na tekst, uz napomenu kako je zabranjeno i brisanje našeg loga sa fotografija.

error: Content is protected !!