U Ljubuškom, 25. i 26. listopada 2025. godine, započinje ovogodišnja manifestacija „Dani otvorenih podruma“ Vinske ceste Hercegovine, koja će kroz četiri vikenda u pet gradova predstavljati bogatstvo hercegovačkih vina, podruma i tradicije. Pod motom „Vino, tradicija i dobro društvo“, ljubuške vinarije i ugostitelji pripremili su bogat program kroz koji će posjetitelji moći otkriti duh ovog kraja.
Vinska cesta Hercegovine je projekt kojim upravlja Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u suradnji s gradovima i općinama Ljubuški, Čitluk, Mostar, Čapljina, Stolac i Trebinje. Projekt povezuje vinarije, restorane, vinoteke, obiteljska gospodarstva i druge turističke subjekte s ciljem razvoja i promocije eno-gastronomije i vinskog turizma u regiji. Manifestacija „Dani otvorenih podruma“ dio je aktivnosti Vinske ceste Hercegovine usmjerenih na jačanje turističke ponude i promociju vinskog turizma, a sufinancirana je sredstvima Europske unije.
U programu Radio postaje Ljubuški tim povodom gostovao je tajnik Vijeća Vinske ceste Hercegovine Darko Pehar koji je istaknuo kako je u projekt Vinske ceste Hercegovine uključeno 39 članova među kojima su najvećim dijelom vinarije, zatim ugostiteljski objekti, restorani, hotelijeri i turističke agencije.
“U svojoj grupaciji za turizam Vanjsko trgovinska komora na nastupima koje ima na prezentaciji Bosne i Hercegovine jedan cijeli segment posveti prezentaciji eno gastro ponude i Vinske ceste Hercegovine. Cilj je promoviranje Hercegovine kao prepoznatljive vinsko turističke destinaciju, enogastro destinacije, njeno pozicioniranje uz svjetske poznate vinske regije. “
O iskustvima i primjerima dobre prakse ističe kako ” Razmjenjujemo iskustva s vinskim regijama i ljudima koji djeluju u vinskom turizmu u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj i drugim zemljama. Sada smo imali priliku biti u Grčkoj i vidjeti primjere dobre prakse iz uspješnih vinarija tih zemalja. Te zemlje su same po sebi vinska destinaciji, u odnosu na njih mi se još uvijek moramo boriti i tražiti svoje mjesto. Sve predispozicije imamo, naši vinari su potvrdili svjetsku kvalitetu s brojnim nagradama koje osvajaju i dobar glas o Vinskoj cesti Hercegovine u zadnje vrijeme se sve više čuje.”
O samoj manifestaciji “Dani otvorenih podruma” koja se održava po prvi put naš sugovornik ističe kako je inicijativa došla od samih vinara i uputio je poziv svim posjetiteljima:
” Vinari su vezivno tkivo Vinske ceste Hercegovine. U svoj rad ulažu mnogo truda i sredstava, investiraju dobit u svoju proizvodnju kako bi opstali na tržištu i najbolje predstavili svoj rad. Oni su zbog tog za mene najbolji vinari na svijetu! U ovom lancu vinari su pokretači koji za sebe vežu ostale; proizvođače domaćeg maslinovog ulja, proizvođače suhomesnatih proizvoda, proizvođače sira, povrća, sve lokalne obrte, ruralna gazdinstva. Danas kada spomenete vinski turizam u svijetu podrazumijeva se jedinstveno i autentično iskustvo lokalnog. To je sva naša hrana i nama je cilj objediniti cijelu gastroponudu Hercegovine u jedan zajednički proizvod, koji će kasnije se promovirati i plasirati kako domaćim ljudima tako i u svijetu.
“Dani otvorenih podruma” su jedinstvena prilika za otkrivanje duha hercegovačkih vinograda i podruma. Manifestacija se održava četiri jesenska vikenda u svim gradovima Vinske ceste Hercegovine. Očekuje nas bogat program, degustacije vina na prvom mjestu, zatim kulinarske radionice, tematske večeri, obilasci podruma vinograda, bogat glazbeni program, a ono najvažnije je, dakle, ugodno društvo, druženje s vinarima, druženje s ljudima. Pored vinara, ovdje su otvorena vrata i svi drugih članova Vinske ceste Hercegovine, u suradnji naravno s našim vinarima. Zadovoljstvo mi je što smo u Ljubuškom, koji je jedan svijetli primjer kvalitetnog predstavljanja destinacije i same ponude. Koristim priliku pozvati sve vaše slušatelje: dođite, upoznajte naše vinare, doživite Hercegovinu kroz vino i hranu i druženje. ”
Cjelovit program manifestacije naši slušatelji mogu pratiti na društvenim mrežama Vinske ceste Hercegovine
https://www.facebook.com/hwr.ba/?locale=hr_HR

B.Medić