Hrvati i njihovi potomci rasuti su po svijetu kao zvijezde po nebeskom svodu. Neki od njih vidljiviji su od drugih, kao i zvijezde, barem za neko vrijeme. Za vas sam prikupio crtice iz života onih koje sam tako rekavši „u hodu“ zapazio i o njima iz raznih izvora ponešto zabilježio. Poneke sam od njih i poznavao. A ovdje ih vi možete sve upoznati i vidjeti da u tom našem rodu i narodu ima stvarno nadarenih, radišnih i uspješnih pojedinaca diljem kugle zemaljske. Lijepo je (do)znati tko su ti naši sunarodnjaci i biti ponosan na njih. Svatko je od njih na svoj način obogatio svijet…

Među ovim kratkim životopisima pročitat ćete o ljudima vrlo različitih zvanja i iz raznih krajeva svijeta. Ali sve ih povezuju hrvatski korijeni. Svi su bili ponosni na ono što su ponijeli iz domovine ili naslijedili od svojih roditelja, djedova i baka – od domaćih jela i obiteljskih tradicija do hrvatske kulture općenito. Ali ima i još nešto što oni imaju zajedničko: prepoznali su svoje talente i imali životne ciljeve, te bili radišni, strpljivi i uporni u njihovu ostvarenju. Znali su da prirodna nadarenost nije dovoljna za velika postignuća. To je samo temelj na kojemu treba graditi, ustrajno radeći, ono što želimo u životu postići. Bili oni znanstvenici, glumci, pjevači, športaši… njihova je zvijezda zasjala i postala vidljiva jer su „brusili“ sami sebe, i to uz velike napore i žrtve.

Ante Čuvalo, Hrvati u svijetu – 101 životopis za školarce (i roditelje), CroLibertas Publishers, 2017.

Louis Svećenski (1862. – 1926.)
glazbenik

Ovoga ćemo puta sjesti u „time machine“ i nakratko posjetiti američki grad Boston negdje krajem 19. stoljeća. To  je jedan od najstarijih gradova u Americi s bogatom političkom i kulturnom poviješću, posebice glazbenom. Bostonska simfonija, utemeljena 1881., jedan je od „5 velikih“ orkestara u Americi i svjetskoga je glasa. Nažalost, malo Hrvata zna da je glazbenoj slavi toga grada puno pridonio i Ljudevit Svećenski, sin Lijepe Naše.

Ljudevit je rođen u Osijeku 7. studenog 1862. od podrijetlom židovskih roditelja. Osnovnu i srednju školu završio je u Osijeku, a 1882. je diplomirao na Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, s pohvalama slavnog Ivana Zajca. Potom je nastavio studirati glazbu u Beču uz novčanu pomoć hrvatskih vlasti u Zagrebu. Godine 1885., kao violinist, diplomirao je s izvanrednim uspjehom, vratio se u Zagreb i iz domoljubnih poriva pohrvatio prezime iz Kohn u Svećenski.

Uskoro po povratku sa studija u Beču Ljudevit se odazvao pozivu bostonske simfonije, otišao u Boston i bio jedan od njezinih ključnih članova od 1885. do 1903. Svirao je violinu i violu, ovisno o potrebama orkestra. Bio je jedan od utemeljitelja u Americi zadugo veoma poznatog “Kneisel kvarteta” i u njemu svirao od 1885. do 1917. godine. Bio je također profesor glazbe u New York Institute of Musical Arts (Juilliard) kao i jedan od utemeljitelja “Curtis Institute of Music” u Philadelphiji (1924.) Osim što je bio i izvanredan profesor, pripremio je adaptacije za violu i violinu i vježbe za više od stotinu klasičnih kompozicija.

Ljudevit je bio i obiteljski čovjek. Supruga mu Bertha i on imali su kćeri Claire, Marion i Louise C. Posljednja je bila kazališna glumica u New Yorku. Nakon poduljeg obolijevanja i tri operacije umro je u New Yorku 18. lipnja 1926. godine. Zanimljivo je da je Ljudevit amerikanizirao svoje ime u Louis, ali se uvijek potpisivao Svećenski i to s hrvatskim “ć”.

dr. Ante Čuvalo

izvor:hkv.hr

error: Content is protected !!