Hrvati i njihovi potomci rasuti su po svijetu kao zvijezde po nebeskom svodu. Neki od njih vidljiviji su od drugih, kao i zvijezde, barem za neko vrijeme. Za vas sam prikupio crtice iz života onih koje sam tako rekavši „u hodu“ zapazio i o njima iz raznih izvora ponešto zabilježio. Poneke sam od njih i poznavao. A ovdje ih vi možete sve upoznati i vidjeti da u tom našem rodu i narodu ima stvarno nadarenih, radišnih i uspješnih pojedinaca diljem kugle zemaljske. Lijepo je (do)znati tko su ti naši sunarodnjaci i biti ponosan na njih. Svatko je od njih na svoj način obogatio svijet…

Među ovim kratkim životopisima pročitat ćete o ljudima vrlo različitih zvanja i iz raznih krajeva svijeta. Ali sve ih povezuju hrvatski korijeni. Svi su bili ponosni na ono što su ponijeli iz domovine ili naslijedili od svojih roditelja, djedova i baka – od domaćih jela i obiteljskih tradicija do hrvatske kulture općenito. Ali ima i još nešto što oni imaju zajedničko: prepoznali su svoje talente i imali životne ciljeve, te bili radišni, strpljivi i uporni u njihovu ostvarenju. Znali su da prirodna nadarenost nije dovoljna za velika postignuća. To je samo temelj na kojemu treba graditi, ustrajno radeći, ono što želimo u životu postići. Bili oni znanstvenici, glumci, pjevači, športaši… njihova je zvijezda zasjala i postala vidljiva jer su „brusili“ sami sebe, i to uz velike napore i žrtve.

Ante Čuvalo, Hrvati u svijetu – 101 životopis za školarce (i roditelje), CroLibertas Publishers, 2017.

Maksimilijan Vanka (1889. – 1963.)
slikar

Još jedan Hrvat svjetskog glasa u domovini bijaše gotovo zaboravljen. Došao i prošao! Bijaše to virtuoz slikar i još k tome burna života, pa hajdemo ga susresti i upoznati. Ali ne upoznati i zaboraviti, nego zapamtiti i biti ponosni da je plod zemlje hrvatske.

Maksimilijan je rođen u pomalo čudnim okolnostima. Naime, ne zna se (nije se htjelo znati) tko su mu roditelji, ali sva sreća da on dođe na svijet! Po svemu izgleda da potječe od zagrebačkih plemića i da dijete ne bi pobrkalo dobar glas uglednom s(l)oju, oni njega „spakiraše“ u zagorsko selo Kupljenovo. Ali kad mu je bilo osam godina, djed s majčine strane ga je pronašao i doveo u dvorac Brestej. Budući da se našao u obiteljskom „vakuumu“, on je sam odabrao prezime Vanka.

U Zagrebu je učio škole, strane jezike i slikarstvo. Godine 1910. odlazi u Bruxelles na akademiju likovnih umjetnosti i već 1914. dobiva Zlatnu medalju kralja Alberta za sliku naslovljenu Proštenjari. Godinu dana kasnije održao je prvu samostalnu izložbu u Zagrebu i od tada postaje sve cjenjeniji u zagrebačkim umjetničkim krugovima. Godine 1920. Vanka postaje profesorom slikarstva u Zagrebu i, također, koju godinu kasnije suutemeljuje likovnu koloniju na otoku Korčuli. U Lumbardi na Korčuli godine 1931. vjenčao se s Amerikankom Margaretom Stetten, koju je upoznao nešto ranije. I ta Amerikanka bijaše glavni razlog da je 1934. naš Vanka dospio u Ameriku.

Vanka je u Americi imao vrlo plodonosan i buran život. Prošao je sve veće gradove i, moglo bi se reći, uvijek slikao. Već koncem 1934. poznate novine New York Times pišu pozitivno o Vankinim radovima i spominju njegovu sliku Croatian Magic. Zanimljivo je da je ta slika reproducirana u jednom udžbeniku za podučavanje mladih o seriji Harry Potter. Uz sve njegove radove i uspjehe u Americi, posebno treba naglasiti Vankine freske u hrvatskoj katoličkoj crkvi sv. Nikole u mjestancu Millvale blizu Pittsburgha. U njima on oslikava težak život hrvatskih radnika u rudnicima i tvornicama, tugujuće žene i majke za poginulima, vjeru i pobožnost hrvatskih ljudi u svijetu što su kao jedino blago ponijeli iz svoje domovine, ali isto tako oslikava i bezdušnost tadašnjeg divljeg kapitalizma. Po tim freskama je Vanka ostao prepoznatljiv među Hrvatima i ostalim građanima u Americi, posebice tadašnjim emigrantima i njihovim potomcima.

Vanka je umro 2. veljače 1963. god. za vrijeme boravka u Puerto Vallarti u Meksiku. Utopio se u moru. Kako i zašto, nikad se nije doznalo. Ali to nije toliko ni važno. Važno je to da je Vanka svoje talente koje mu je Bog dao umnožio i darovao Hrvatskoj, Hrvatima u Americi i čovječanstvu da i kroz njegove slike vide Stvoritelja kojeg svi istinski umjetnici nastoje slijediti u svom stvaralaštvu.

dr. Ante Čuvalo

izvor:hkv.hr

error: Content is protected !!