Sporazum o partnerstvu za provedbu projekta “Podrška mladim u zapošljavanju u IT sektoru” potpisan je u petak na Međunarodnom sajmu gospodarstva, gdje je projekt ujedno i predstavljen.

Kako je istaknuto, projektom se želi smanjiti nesklad između evidentiranog velikog broja nezaposlenih mladih osoba i izražene potrebe tvrtki  iz IT sektora za određenim profilom zanimanja u Gradu Mostaru.

Provedbu projekta koji će trajati 21 mjesec započela je Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH u partnerstvu s Gradom Mostarom, Sveučilištem u Mostaru, kompanijom IT Odjel d.o.o. Mostar i Službom za zapošljavanje HNŽ, a njegova ukupna vrijednost je oko 400 tisuća maraka, od čega je iznos grant sredstava EU oko 313 tisuća KM.

Prema riječima direktora REDAH-a Ivice Sivrića, svi partneri svjesni su značaja projekta te vlastite uloge u zajedničkom radu.

Lokalno partnerstvo će, kako je dodao, kreirati programe obuke za tri zanimanja u IT sektoru, organizirati teoretski i praktični dio obuke te će svojim aktivnostima stvoriti povoljnije uvjete za zapošljavanje mladih osoba na području Mostara i Hercegovine.

Ciljna skupina krajnjih korisnika projekta predstavlja mlade osobe koje su završile formalno srednje obrazovanje s kojim trenutno imaju male šanse za zapošljavanje, a koje im ipak kroz određene stečene kompetencije daje preduvjete da budu polaznici obuka za osposobljavanje u IT sektoru.

 Gradonačelnik Mostara Mario Kordić istakao je kako će aktivnosti ovog projekta omogućiti povezivanje obrazovanja s tržištem rada te da se nada da će ovo lokalno partnerstvo za zapošljavanje koje uključuje javni sektor, kao i obrazovne institucije i tvrtke IT industrije biti samo jedan u nizu uspješnih primjera suradnje.

– Osim što će ovaj projekt omogućiti zapošljavanje minimalno 45 osoba, posebno mi je drago što on značajno doprinosi jednom od ciljeva koje smo u Strategiji razvoja Grada Mostara identificirali kao ključne – naglasio je Kordić.

Moramo biti spremni uhvatiti se u koštac s trenutnom situacijom i uzeti u obzir današnje zahtjeve na tržištu a ne nešto zašto se obrazovalo prije deset, petnaest i više godina, mišljenja je direktor IT Odjela d.o.o. Mostar Marka Lace.

– Tehnologije koje su danas tu zahtijevaju veoma dinamično učenje, traže veoma dinamičnu prilagodbu rada na tržištu i ne samo u IT-u, jer IT je danas postao jedno vezivno tkivo između svih branši. To znači da svi mi danas ne možemo sebi dopustiti da budemo informatički nepismeni i da radimo bilo gdje – ocijenio je Laco.

Govoreći o projektu, prorektorica Sveučilišta u Mostaru Sanja Bijakšić naglasila je kako su zajedničkim naporima kreirali nastavni plan i program i ishode učenja, te da će polaznici bit će educirani na savremenoj opremi koju Sveučilište ima na raspolaganju a isto tako i na opremi koju će dobiti tokom implementacije programa.

– Sigurna sam da ćemo u konačnici educirati kadar koji će puno lakše dospjeti na naše tržište rada, ali isto tako i na međunarodno tržište. To neće biti kadar koji će sutra otići izvan granica naše zemlje već će to biti mladi ljudi koji će se moći ovdje puno brže zaposliti ali i koji će imati mogućnost samozaposlenja – zaključila je Bijakšić.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!