Inflacija je dosegnula najvišu razinu u posljednjih nekoliko desetljeća, a u SAD-u najvišu u posljednjih 41 godinu. Zbog toga građani i ulagači sa strepnjom gledaju u najveću ekonomiju koja utječe na cijeli svijet. Branka Slavica, HRT-ova dopisnica iz  SAD-a, kazala je među ostalim da je za prosječnog Amerikanca život osjetno skuplji nego što je to bio prije godinu ili dvije te da se valu poskupljenja ne nazire kraj.

Stopa inflacije u SAD-u u ožujku bila je 8,5%. Poskupjelo je gotovo sve – hrana, gorivo, namještaj, putovanja, nekretnine, automobili, usluge, kazala je Branka Slavica.

Ekonomisti objašnjavaju da je do inflacije dovela pandemija koronavirusa i zastoj u lancu opskrbe u SAD-u i globalno. Zbog rata u Ukrajini rastu dodatno cijene hrane i goriva. Dio ekonomskih stručnjaka kaže kako je i “poticajni paket” predsjednika Joea Bidena iz 2021. godine, težak 2 bilijuna USD, također utjecao na visoku stopu inflacije. U okviru tog paketa, svaki Amerikanac dobio je gotovo 1.400 USD kao poticaj potrošnje, dodaje Slavica.

Za veliku većinu građana visoka stopa inflacije je gorući problem, dodala je te navodi podatke nekih anketa prema kojima građani Amerike tvrde da inflacija nije prioritet Bidenove administracije.

Građani smatraju da predsjednik države ima značajnu kontrolu nad gospodarstvom te žele da predsjednik Biden povuče odgovarajuće poteze.

– Središnja američka banka je prva na potezu. Očekuje se da u svibnju i lipnju FED povisi referentnu kamatnu stopu. Zadatak FED-a je da smanji stopu inflacije, a da pritom ne kreira novi val nezaposlenosti. Najveće je pitanje hoće li politika FED-a dovesti do recesije. Ostali gospodarski pokazatelji u SAD-u su dobri, stabilni, počevši od niske stope nezaposlenosti, pa i do drugih elemenata američkog gospodarstva. Dio reformista vjeruje kako politika FED-a neće dovesti do recesije, barem ne u ovoj godini, a drugi dio da će se SAD suočiti s recesijom, makar srednje snažnom i to u 2023. ili 2024. godini, izjavila je Slavica. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!