Izaslanici hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Dragan Čović, Lidija Bradara, Bariša Čolak i Marina Pendeš uputili su parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Izbornog zakona. Predloženo je da se zakon razmatra po hitnoj proceduri, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Izbor članova Predsjedništva BiH

Predložen je sljedeći način izbora članova Predsjedništva BiH:

Članove Predsjedništva BiH, koji se neposredno biraju s teritorija FBiH – jednog Bošnjaka i jednog Hrvata – biraju birači upisani u središnji birački popis za glasovanje u FBiH. Birač upisan u središnji birački popis za glasovanje u FBiH može glasati ili za Bošnjaka ili za Hrvata, ali ne za oba. Svi kandidati Bošnjaci čine listu bošnjačkih kandidata. Izabran je bošnjački kandidat koji dobije najveći broj glasova među bošnjačkim kandidatima u FBiH. Svi kandidati Hrvati čine listu hrvatskih kandidata s koje je izabran kandidat ako:

– Dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u FBiH uz uvjet da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje tri od pet županija, i to: Hercegovačko-neretvanskoj, Srednjobosanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj i Posavskoj. Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u FBiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet;

– Ako hrvatski kandidat nije izabran sukladno odredbama stava 3. točka a) ovog člana, onda je izabran hrvatski kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u FBiH uz uvjet da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje dvije od pet županija, i to: Hercegovačko-neretvanskoj, Srednjobosanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj i Posavskoj. Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u FBiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet;

– Ukoliko hrvatski kandidat nije izabran sukladno odredbama stava 3. točka a) i b) ovog člana, onda je izabran hrvatski kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u FBiH uz uvjet da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje jednoj od pet županija, i to: Hercegovačko-neretvanskoj, Srednjobosanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj i Posavskoj. Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u FBiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet.

Izbor izaslanika u domove naroda

Obrazloženo je i kako bi se trebali birati izaslanici u domovima naroda.

– Broj izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, koji se biraju u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz zakonodavnog tijela svake županije proporcionalan je broju stanovnika županije prema posljednjem popisu stanovništva. Županije u kojima je zastupljenost nekog od konstitutivnih naroda manja od pet posto u odnosu na ukupan broj tog konstitutivnog naroda u FBiH zajednički biraju jednog izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) će provedbenim aktom odrediti koje županije imaju manje od pet posto zastupljenosti nekog od konstitutivnih naroda u odnosu na ukupan broj tog konstitutivnog naroda u FBiH sukladno posljednjem popisu i propisati proceduru izbora izaslanika iz tih županija. SIP određuje, nakon svakog popisa, broj izaslanika koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, a koji se biraju iz zakonodavnog tijela svake županija.

Raspodjela po županijama

– Do potpune provedbe Aneksa 7. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, raspodjela mjesta po konstitutivnom narodu, koja je uredena u Poglavlju 10 Potpoglavlju B. ovoga Zakona, odvija se sukladno ovome članu. Izaslanici iz svakog konstitutivnog naroda i izaslanici iz reda ostalih se biraju iz zakonodavnih tijela prema posljednjem popisu stanovništva na sljedeći način:

Od 17 izaslanika iz bošnjačkog naroda, 16 se bira iz zakonodavnih tijela županija na način da: Tuzlanska bira četiri, Sarajevska četiri, Zeničko-dobojska tri, Unsko-sanska dva, Srednjobosanska jednog, Hercegovačko-neretvanska jednog i Bosansko-podrinjska jednog. Zastupnici bošnjačkog naroda iz Posavske, Hercegbosanske i Zapadnohercegovačke županije zajedno biraju jednog bošnjačkog izaslanika za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Od 17 izaslanika iz hrvatskog naroda, 16 se bira iz zakonodavnih tijela županija na način da: Hercegovačko-neretvanska bira četiri, Srednjobosanska tri, Zapadnohercegovačka tri, Hercegbosanska dva, Zeničko-dobojska dva i Posavska dva. Zastupnici hrvatskog naroda iz Tuzlanske, Sarajevske, Unsko-sanske i Bosansko-podrinjske županije zajedno biraju jednog hrvatskog izaslanika za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine;

Od l7 izaslanika iz srpskog naroda, l6 se bira iz zakonodavnih tijela županija na način da: Sarajevska bira četiri, Hercegbosanska tri, Unsko-sanska dva, Tuzlanska dva izaslanika, Hercegovačko-neretvanska dva, Zeničko-dobojska dva i Srednjobosanska jednog izaslanika. Zastupnici srpskog naroda iz Bosansko-podrinjske, Posavske i Zapadnohercegovačke županije zajedno biraju jednog srpskog izaslanika za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine;

Sedam izaslanika iz reda ostalih se bira iz zakonodavnih tijela županija na način da: Sarajevska bira dva izaslanika, Tuzlanska dva izaslanika, Zeničko-dobojska jednog izaslanika, Unsko-sanska jednog izaslanika i Srednjobosanska jednog izaslanika. Od sedam izaslanika iz reda ostalih, minimalno četiri izaslanika moraju biti iz reda nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini (Albanci, Crnogorci, Česi, Talijani, Židovi, Mađari, Makedonci, Nijemci, Poljaci, Romi, Rumuni, Rusi, Rusini, Slovaci, Slovenci, Turci,Ukrajinci).

Članove Središnjeg izbornog povjerenstva bira Parlamentarna skupština BiH, a to znači oba doma- Zastupnički i Dom naroda.

/HMS/

error: Content is protected !!