101. je dan rata u Ukrajini. Najteže borbe i dalje se vode u Donbasu, a Rusija je raketama nastavila gađati grad Harkiv. I dok Zelenski poručuje da će Ukrajina pobijediti, iz Kremlja najavljuju da će se ruska vojna operacija nastaviti sve dok ne budu postignuti svi ciljevi. Ruski predsjednik Putin opovrgnuo je optužbe Zapada da je kriv za svjetsku krizu hrane i blokadu izvoza ukrajinskog žita te ih nazvao obmanom.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je da bi rat s Rusijom mogao trajati i do pola godine.

-Ovo bi se moglo odužiti još dva do šest mjesec”, rekao je predsjednikov savjetnik Podoljak u intervjuu za oporbeni ruski portal Medusa kasno u petak. Rekao je da je ključni faktor u trajanju rata količina zaliha oružja, a drugi je čimbenik raspoloženje u Europi, Ukrajini i Rusiji koje bi se moglo promijeniti tijekom vremena.

Mirovnih pregovora bi moglo biti samo kad bi se situacija na terenu promijenila i kad Rusija više ne bude smatrala da može diktirati uvjete.

Upozorio je da teritorijalni ustupci Rusiji neće okončati rat. Neki gradovi, poput Mariupolja i sada Sjeverodonjecka u kojima se vode najžešće borbe, zapravo više ne postoje, rekao je.

Podoljak je ruske gubitke do sada procijenio na ukupno 80.000 ljudi. To uključuje mrtve i ranjene iz redovne vojske, separatista i pripadnike plaćeničkih snaga Wagnera.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!