Zajednička komisija oba doma Parlamenta BiH za usuglašavanje izmjena Zakona o PDV-u, koji bi trebao donijeti nižu stopu poreza na hranu, ni skoro mjesec otkako je dogovorena nije formirana, a sve je zapelo na imenovanju članova toga tijela iz Srpske.

Naime, na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma bila su dva prijedloga za imenovanje članova te komisije, ali niti jedan nije prošao.

Prvi je bio prijedlog Kolegija Zastupničkog doma da u sastavu komisije budu Snježana Novaković Bursać (SNSD), Predrag Kožul (HDZ) i Šemsudin Dedić (SDA), a drugi zastupnik PDP-a Branislava Borenovića koji je tražio da umjesto Novaković Bursać bude Mirko Šarović (SDS) kao predlagač spomenutog zakona. Međutim, za prvi prijedlog nije bilo opće, a za drugi entitetske većine.

Nakon toga, lista na kojoj je Šarović upućena je na usuglašavanje kolegija Zastupničkog doma.

Sjednica kolegija zakazana je za sutra, ali na predloženom dnevnom redu nije navedena odluka o imenovanju članova zajedničke komisije.

-To je sve zastalo u proceduri i to zbog spora između kolega iz Srpske tko će biti u toj komisiji, odnosno hoće li biti Novaković Bursać ili Šarović. Komisije nema, tako da ne mogu reći ni kada će se sastati, ni što će raditi – kazao je “Glasu Srpske” Kožul.

Naglasio je da će još jedna sjednica Zastupničkog doma biti održana u ovom mjesecu, te da je moguće da se ta točka ponovo nađe na dnevnom redu pred zastupnicima.

Ekonomisti poručuju kako je poražavajuća činjenica da političari ne mogu dogovoriti tko će biti član jedne komisije.

-Mislim da tu ni pripadnost bilo kojoj strani, stranci ili bilo čemu nije bitna, koliko je važno da to bude učinkovito i stručno, odnosno da se nađe rješenje koje će pomoći svima, u prvom redu građanima. To je dokaz da se mi nalazimo u političkom mulju i blatu koji običan život, ekonomiju, sport i kulturu dovodi u poziciju da sva ta područja nisu bitna, a da je najbitniji taj politički rejting – kazao je “Glasu Srpske” ekonomista Aleksandar Ljuboja i podvukao da je apsurdno na čemu je zapeo zakon koji treba da omogući jeftiniju hranu.

U međuvremenu su se lako dogovorili oko toga da sebi povećaju plaće i to su usvojili bez problema. 

Izvor.glas srpske

error: Content is protected !!