Za robote koji u medicini, za one koji se bave kuhanjem, konobarenjem i dostavljanjem, već smo čuli. No, čovjekoliki roboti koji na zapanjujući način oponašaju i ljudske izraze lica, sve su razvijeniji. Revolucionarnim dostignućima umjetne inteligencije i motoričkog kretanja, svjetski stručnjaci već najavljuju i njihovu hodajuću verziju. 

– Moje je ime Amika, rekao je humanoidni robot.

Tog čovjekolikog robota britanski stručnjaci žele dovesti do savršenstva. Još ne hoda, ali smije se i trepće. Ima ljudske pokrete lica zahvaljujući desetak motora, kamera i mikrofona u glavi. Realistične robote stručnjaci razvijaju od Japana do Amerike i u mnogim zemljama već zamjenjuju ljudski rad.

– Društveni roboti poput mene mogu pomoći u brizi za bolesne i starije osobe u mnogim ustanovama. Mogu govoriti, dati terapiju i socijalnu potporu u najtežim situacijama, rekla je Sophia, čovjekoliki robota.

U dizajniranju humanoidnih robota posla imaju čak i protetičari, okulisti, stilisti. Talijanski tehnološki institut ide i dalje pa istražuje odnos čovjeka i suptilnih robota.

– Rezultati koje smo dobili pokazuju da u našem mozgu postoji osjetljivost na pogled robota i da to utječe na ljudsko ponašanje i proces donošenja odluka, istaknula je profesorica Agnieszka Wykowska, Talijanski tehnološki institut.

Vrhunska dostignuća robotike i umjetne inteligencije zapanjuju, a tehnologija ide naprijed. U Kini prometuju samovozeći roboti taksiji uz sigurnosne vozače.

– Definitivno to ima znatan utjecaj na automobilsku industriju. Imamo šire područje za testiranje autonomne vožnje i možemo dokazati naš algoritam mnogo brže, izjavio je Maxwell Zhou, direktor kineske razvojne tvrtke DeepRoute.ai.

Ostvaruju se i kineski snovi. Dva grada upravo su dodijelila kompaniji Baidu prve dozvole za robotaxije bez ikakvog ljudskog nadzora. Za Hrvatsku je to daleka budućnost.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!