Bivši generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža istaknuo je da je skandal to što se službeni akt Veleposlanstva BiH u Njemačkoj sa sastanka sa predstavnicima njemačkog Ministarstva vanjskih poslova pojavio u javnosti, te ocijenio da netko pokušava ispolitizirati i pogrešno prikazati cijeli slučaj u vezi sa procedurom izdavanja agremana njemačkom veleposlaniku u BiH Thomasu Fitscheru .

Kaluža je povodom reakcije njemačkog Ministarstva vanjskih poslova da će “preispitati dalje ponašanje i pomoć BiH ako brzo ne dobiju pojašnjenje od Predsjedništva BiH zašto veleposlaniku Tomasu Fitscheru nije izdan agreman”, rekao da nijedna zemlja nema pravo na diplomatski neprimjeren način odnositi se prema drugoj.

– Mislim da netko čitav ovaj slučaj pokušava ispolitizirati i pogrešno prikazati. Također, trebalo bi se znati da procedura u vezi sa izdavanjem agremana predloženom njemačkom veleposlaniku Tomasu Fitscheru, još nije gotova. Znači agreman nije uskraćen, kako neki tvrde – rekao je Kaluža za Glas Srpske.

On je rekao da je Bečka konvencija o diplomatskim odnosima vrlo jasna i kaže da svaka zemlja samostalno vrši prijem diplomatskog osoblja, odnosno veleposlanika, i nema nikakvu obavezu davati bilo kakva obrazloženja ukoliko nekome, eventualno, ne izda agreman.

Kaluža kaže da ga je šokiralo to što se u javnosti pojavio službeni akt Veleposlanstva BiH u Njemačkoj sa sastanka sa predstavnicima njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, koji je proslijeđen na adresu Ministarstva vanjskih poslova u Vijeću ministara.

– To je neviđen skandal. Kako će oni to obrazložiti njemačkim kolegama? U tom izvješću su navedeni stavovi institucija Njemačke koji su trebali biti internog karaktera – rekao je Kaluža.

On je naveo da Predsjedništvo BiH nije odbilo da akreditirati imenovanog veleposlanika već je procedura samo prolongirana do sljedeće sjednice, jer srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije bio suglasan iz proceduralnih i principijelnih razloga.

Prema njegovim riječima, ovo nije prvi put da se nešto ovako događa i da se u prvom krugu odlučivanja iz nekog razloga ne postigne ova suglasnost, napominjući da se često čeka i do tri mjeseca da nekome bude odobren agreman.

Kaluža je kao primjer toga naveo sličnu situaciju koja je bila sa i sa agremanom za novog britanskog veleposlanika u BiH Juliana Reillyja, naglasivši da tada “nitko nije dizao prašinu”.

/Srna/HMS/

error: Content is protected !!