Iako neki gljive smatraju povrćem, one su posebno carstvo živih organizama. Neke su otrovne, a neke izuzetno zdrave. Evo zašto su gljive zdrave i zašto biste ih trebali češće konzumirati.
Nutritivna svojstva gljiva
Gljive sadrže jako malo kolesterola i praktički nemaju masti ni natrija u svom sastavu. Sadrže kompleks vitamina D i na taj način gljive oslobađaju energiju iz masti, bjelančevina i ugljikohidrata u hrani.
Neke vrste gljiva potiču imunološki sustav i dobre su u borbi protiv raka. Linoleinska kiselina u gljivama sprječava nastanak raka dojke i prostate.
Gljive mogu konzumirati i dijabetičari jer ne sadrže masnoću i potiču normalno funkcioniranje jetre, gušterače i endokrinih žlijezda. Sadrže prirodan inzulin i enzime koje pomažu pri snižavanju šećera u krvi. Za vegetarijance je izrazito bitno da često konzumiraju gljive jer su one najveći izvor potrebnih sastojaka kojih nema u voću i povrću, piše N1.
Nuspojave
Međutim, treba biti pažljiv s konzumacijom gljiva jer prevelika količina kod osjetljivih može uzrokovati mučninu, vrtoglavicu ili jake grčeve u želucu. Naravno, gljive uvijek treba kupovati kod pouzdanih dobavljača. Također, ako niste sigurni je li neka gljiva jestiva, radije ju ne dirajte kada ju ugledate u prirodi.
/HMS/