Kako smanjiti prometne gužve i onečišćenje zraka s ciljem postizanja boljih životnih okruženja? Kako uvjeriti građane da promijene svoju prometnu kulturu na zeleniji i učinkovitiji način i jesu li građani mediteranskih zemalja spremni usvojiti nove navike mobilnosti? Koliko su domaći kreatori politike upoznati s mogućnosti implementacije koncepta klimatski prihvatljive prilagodbe mobilnosti daleko od osobnih automobila?

Kako bi se odgovorilo na ova pitanja, Grad Ljubuški će zajedno s još pet partnera iz pet različitih država mediteranskog područja razviti zajedničku Strategiju za središta zelene i uključive mobilnosti za mediteranska urbana i međuurbana područja nakon razmatranja vizije, stupova, stvarnih potreba, navika i prometne kulture pojedinih građana. Sveobuhvatni cilj usvojenog holističkog pristupa je osigurati uključenost dionika, aktivno uključivanje lokalnih zajednica i građana, pri čemu se ne zanemaruje i turistički element, za participatornu procjenu i promicanje čvorišta mobilnosti u cilju ublažavanja klimatskih promjena. Navedene aktivnosti će biti provedene kroz GREENMO projekt u okviru Interreg Euro-MED programa, a tim povodom 19. i 20. rujna u Ljubuškom je održan projektni sastanak na kojem su projektni partneri Sveučilište Zapadna Atika iz Atene u Grčkoj, ALOT S.R.L. iz Italije, Sveučilište Malta – Institut za klimatske promjene i održivi razvoj, Sveučilište Cipar – Sveučilište Cipra – Odjel za građevinarstvo i inženjerstvo okoliša, Bax Innovation Consulting SL iz Španjolske i Grad Ljubuški.

Jedan od najvažnijih izazova u modernim mediteranskim urbanim područjima je smanjenje prometnih gužvi i onečišćenja zraka u cilju postizanja boljih životnih okruženja koja su sada opterećena, s obzirom na potražnju građana za svakodnevnim putovanjem i sve veće sezonske prometne tokove. U tom kontekstu potrebne su nove, zelenije, brže i fleksibilnije mogućnosti prijevoza s poboljšanom povezanošću za klimatski prihvatljivu prilagodbu mobilnosti daleko od osobnih automobila. Kako bi se učinkovito promovirala niskougljična rješenja, čvorišta mobilnosti pojavila su se uglavnom u sjevernoj/srednjoj Europi, s ciljem koncentriranja javnih i zajedničkih načina putovanja uz pružanje visokokvalitetnog korisničkog iskustva. Međutim, oni su razvijeni u drugačijem kontekstu u odnosu na prijevoznu kulturu i navike ljudi Mediterana, što zahtijeva daljnje proučavanje i prilagodbu.

Uzimajući u obzir da će čvorišta mobilnosti biti trend sljedećih godina u Europi, ključni rezultati ovog projekta bit će ključni za nesmetanu implementaciju čvorišta mobilnosti i posljedično za zelenu transformaciju mediteranskog područja, dio kojeg je i Grad Ljubuški.

Grad Ljubuški

error: Content is protected !!