Sjedinjene Američke Države čestitale su Christianu Schmidtu na imenovanju za sljedećeg visokog predstavnika za BiH, objavio je u četvrtak glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price, izrazivši zahvalnost Valentinu Inzku na dosadašnjem angažmanu.

“Sjedinjene Američke Države čestitaju Christianu Schmidtu na imenovanju za sljedećeg visokog predstavnika za BiH. Zahvaljujemo se veleposlaniku Inzku na dosadašnjem radu te se radujemo nastavku partnerstva s Uredom Visokog predstavnika i podršci implementaciji Daytonskog mirovnog sporazuma,” tvitao je Price, prenosi N1.

Njemački diplomat Christian Schmidt je imenovan danas na sjednici Vijeća za implementaciju mira za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH nakon što je dosadašnji visoki predstavnik, Austrijanac Valentin Inzko, podnio ostavku na to mjesto nakon 12 godina službe.

Rusko veleposlanstvo se protivilo ovakvoj odlici Vijeća te je naknadno objavilo priopćenje u kojem navodi da je odluka nelegitimna te da Schmidt neće imati pravni legitimitet za obavljanje te funkcije ako se njegov izbor ne potvrdi na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

/HMS/

error: Content is protected !!