Christian Schmidt novi je šef OHR-a u Bosni i Hercegovini. Njemački diplomat na toj poziciji će naslijediti bošnjačkog lobista Valentina Inzka.

To će se dogoditi 1. kolovoza kada Schmidt sjeda na funkciju na kojoj će do tada biti Valentin Inzko.

Schmidt je danas dao kratku izjavu za Nezavisne novine gdje je rekao da će u svom mandatu učiniti sve da BiH uđe u Europsku uniju.je

No, po čemu ćemo, zapravo, pamtiti Inzka?

Novinar Večernjeg lista Zoran Krešić kazao je za Bild.ba kako ga raduje Inzkov odlazak.

– Iskreno bio bih najsretniji da uopće nije imenovan novi Visoki predstavnik što bi značilo kako je BiH zrela da sama donosi odluke. No, iznimno me raduje odlazak austrijskog namjesnika Valentina Inzka koji je bio najlošiji visoki predstavnik u BiH. Ujedno i najpristraniji uz sunarodnjaka Wolfganga Petritscha – kazao je Krešić.

Večernjakov novinar podsjeća i na neke Inzkove poteze koji se kose sa svim prirodnim i društvenim znanostima.

– Njegova ostavština, makar kada su u pitanju Hrvati jeste prekrižena tablica množenja kada je bilo u pitanju amenovanje imenovanja nove Vlade Federacije BiH iz 2011. godine. Tada je naime Inzko, unatoč tome što je Središnje izborno povjerenstvo proglasilo nezakonitim imenovanje novog predsjednika i Vlade Federacije BiH sa samo 5 od 17 Hrvata iz Doma naroda Federacije BiH (a Ustav nalaže da to mora biti trećina odnosno šest izaslanika), prekršio Ustav u korist bošnjačkih stranaka i hrvatskih privjesaka – rekao je.

Inače, Christan Schmidt je u odličnim odnosima s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem koji ga je svojevremeno i odlikovao odličjem dr. Ante Starčević.

Mnogi hrvatski analitičari smatraju da bi Schmidt upravo zbog dobrih odnosa s Plenkovićem mogao biti objektivniji i nepristraniji od svog prethodnika Inzka.

Novinar Krešić kao problematično u Inzkovom djelovanju ističe i činjenicu da je uvijek potiho odobravao zveckanje oružjem Bakira Izetbegovića.

– Njegov ured je bio i protiv apelacije Ljubić i presuda Ustavnoga suda. Pred Vijećem sigurnosti Inzko nikada nije osudio zveckanje oružjem bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića, prijetnje pretvaranja Hrvata u manjinu i izbornih prijevara protiv Hrvata – podsjeća Krešić u izjavi za Bild.ba.

Inzka su, smatra Krešić, bošnjački lobisti iz ureda ‘trpali’ informacijama.

– No, iskreno ne zanosim se ja mišlju kako je Inzko bilo što čitao ili razmišljao. Njemu su mišljenje dostavljali probošnjački lobisti iz njegova ureda, a vjerujem da je pored masnih plaća imao i koristi biti probošnjački orijentiran. Sada nije najvažniji sami dolazak Schmidta ako to ujedno neće značiti odlazak iznimno pristranog i antihrvatski raspoloženog prije svega pravnoga odjela OHR-a – rekao je.

Ne može BiH biti normalna, stava je Krešić, dok god bošnjačka strana odbija dogovor sa srpskom, odnosno hrvatskom stranom.

– Sadašnji šef je bio pravni zastupnik u slučaju Sejdić Finci što je apsolutni sukob interesa, dok pak drugi međunarodni zaposlenici imaju i intimnih razloga zašto podržavaju bošnjačku stranu. BiH će posve sigurno biti normalna država kada se bošnjačka strana počne dogovarati s Hrvatima i Srbima bez odvjetnika iz OHR-a. Tada zapravo ova institucija i neće imati razloga postojati – zaključio je Krešić.

Mandat visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu preciziran je u Aneksu 10, u kojem se visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu proglašava konačnim autoritetom u Bosni i Hercegovini za tumačenje sporazuma o implementaciji civilnog dijela mirovnog ugovora.

Vijeće za implementaciju mira (PIC), koje čini grupa od 55 zemalja i međunarodnih organizacija koje sponzoriraju i vode proces implementacije mira, kasnije je dalje razradilo njegov mandat.

Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu predlaže Upravni odbor PIC-a, a imenovanje potvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a, koje je odobrilo i Daytonski mirovni sporazum kao i raspoređivanje međunarodnih vojnika u Bosni i Hercegovini.

Schmidt je drugi Nijemac na poziciji visokog predstavnika u BiH.

Otkako ova institucija postoji u BiH, od prosinca 1995., Schmidt je ukupno osmi visoki predstavnik.

Prije njega, na toj funkciji su bili: Carl Bildt, od 1995. do 1997., Carlos Westendorp, od 1997. do 1999., Wolfgang Petritsch, od 1999. do 2002., Paddy Ashdown od 2002. do 2006., Christian Schwarz-Schilling od 2006. do 2007., Miroslav Lajčak od 2007. do 2009. i Valentin Inzko od 2009. koji će se tu, čini se, zadržati do 1. kolovoza ove godine.

/HMS/

error: Content is protected !!