Sok od bazge se pravi u našim krajevima od davnina, skoro svi su ga pili kad bi došli kod baka i djedova. Ovo je starinski recept bez dodatka limunske kiseline koji će vas potpuno oduševiti.
Bazgu berite za suhog i lijepog vremena, a prije upotrebe odvojite manje grančice s cvjetovima – tako će vam zauzimati vam manje mjesta u posudi za pripremu ili manje prostora za sušenje, a bitni su ionako samo cvjetovi.
Sastojci:
- cvjetova bazge toliko da napune 2/3 lonca od devet litara
- 12 limuna (koru dobro operite)
- 4 do 4,5 kilograma šećera
Priprema:
Cvjetove stavite u lonac od 9 litara, prelijte hladnom vodom i u to ubacite 5 limuna narezanih na kolutove. Poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Potom procijedite kroz gazu, ali prije cijeđenja rukom zgnječite limun koji je stajao u loncu tako da što više soka izađe iz njega.
Nakon cijeđenja u tekućinu dodajte šećer i sok od 7 limuna (možete i više ako želite kiselkastiji sirup), promiješajte pa ostavite ponovno da odstoji 24 sata (povremeno promiješajte). Kada je sav šećer otopljen, sipajte u čiste boce, zatvorite i pasterizirajte.
Kada ga poželite piti, sirup razrijedite s onoliko vode koliko vam odgovara – da vam okus bude najbolji. Sok je idealno poslužiti hladan.
Postupak pasterizacije:
Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu pa na nju poslažite staklenke i dopunite lonac vodom tako da bude do polovice staklenki.
Kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta pa vruće boce izvadite poslažite u kutiju koju potom dobro omotate dekom (ili s više njih) – poanta je da se staklenke hlade što sporije kako bi se sirup dobro pasterizirao jer tada može dugo stajati.
Izvor:24sata.hr