Prvi hrvatski paratriatlonac 28-godišnji Antonio Franko otputovao je u četvrtak na utrku Svjetske serije u engleski Leeds, koja se održava 5. lipnja. Antonio Franko će se natjecati u kategoriji PTS4 s ponajboljih 12 paratriatlonaca iz 12 zemalja. Natjecanje u Leedsu jedna je od zadnjih kvalifikacijskih utrka za nastup na 16. Paraolimpijskim igrama u Tokiju, objavio je Hrvatski paraolimpijski odbor.

Utrka u Leedsu meni je prva utrka sezone i prva utrka nakon svjetske serije u Australiji, koja se održala 29. veljače prošle godine i gdje sam osvojio drugo mjesto. Trenutno zauzimam šesto mjesto na svjetskoj tablici moje kategorije za Tokio, gdje će nastupiti devet najbolje rangiranih, kazao je Antonio Franko te je napomenuo što očekuje:

– Bit će zanimljivo te očekujem borbu za medalju. Riječ je o natjecanju koje je po rangu i po bodovanju odmah iza svjetskog prvenstva, a po jačini iznad europskog prvenstva. Nadam se da ću baš ja biti prvi hrvatski paratriatlonac na paraolimpijskim igrama. 

Paratriatlonci moraju isplivati 750 metara, odvoziti na biciklu 20 km i otrčati sa sportskom protezom pet km.  

Antonio Frankoiz Kraljevice se na nagovor proslavljene paraolimpijke Milke Milinković uključio prvo u paraplivanje. Postao je članom hrvatske paraplivačke reprezentacije, osvajajući mnoge medalje na državnim i međunarodnim natjecanjima. Bio je više puta državni prvak, a vlasnik je tri medalje na europskim sveučilišnim igrama, da bi se prije četiri godine odlučio za paratriatlon, te postao član triatlon kluba Rival iz Rijeke. Na Europskom prvenstvu u rujnu 2019. u španjolskoj Valenciji osvojio je broncu, prvo hrvatsko paratriatlonsko odličje. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!