Španjolska je u utorak prešla prag od 4 milijuna slučajeva koronavirusa od početka pandemije nakon što je imala 43.960 novozaraženih, jer je zaraznija delta varijanta potaknula val zaraza među mladima. 

Četrnaestodnevna stopa zaraze u zemlji iznosi blizu 437 slučajeva na 100.000 stanovnika u utorak, prema 368 slučajeva u ponedjeljak, podaci su ministarstva zdravstva. Među mladima od 20 do 29 godina ta stopa iznosi 1421 na 100.000.  

– Završetkom školske godine, povećanim kretanjem, većom socijalnom interakcijom krivulja kumulativne incidencije je ponovo porasla, rekla je u utorak ministrica zdravstva Carolina Darias.

Sredinom lipnja je broj slučajeva nakon većih okupljanja mladih i pojavom delta varijante ponovo počeo rasti, nakon duljeg pada.

Iako broj zaraženih neprestano raste i dalje je nizak broj dnevnih smrtnih ishoda, s novim slučajevima većinom među necijepljenim mladima koji su manje izloženi riziku težih oboljenja.

Španjolska je izvijestila o 13 smrtnih ishoda u utorak, čime ukupan broj umrlih od covida iznosi 81.033. Darias je rekla da trenutačni pritisak na bolnice nije ni približno tako jak kao tijekom ranijih valova pandemije. 

Neke španjolske teže pogođene regije uvele su policijski sat. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!