Najkasnije u tjednu prije 306. Sinjske alke koja će se održati 8. kolovoza, Hrvatske vode dat će suglasnost “Vodovodu i odvodnji Cetinske krajine”, kao investitoru, da nastavi s postupkom javne nabave izbora najprihvatljivijeg izvođača radova na izgradnji kanalizacijskog sustava grada Sinja.

Posjetimo, pisali smo kako središtem alkarskoga grada koritima Ćosina potoka i Gorućice teče otvorena kanalizacija. Svatko tko želi u to se može uvjeriti svakodnevno, na licu mjesta. Dugotrajna ovoljetna suša davno je presahla izvore Ćosina potoka i Gorućice. Unatoč tomu, oba potoka teku. Ne baš prevelikim intenzitetom, ali teku u količinama u njih ispuštene kanalizacije. I sav taj smrad i nečistoće su odlazile do Cetine, rijeke iz koje vodu pije pola Dalmacije.

Do toga roka, na osnovu suglasnosti Hrvatskih voda, Sinjani će potpisati ugovor s kroz javnu nabavu odabranim izvođačem radova. Ugovor će biti potpisan za dvije trećine projekta, sjeverozapadni koji se odnosi na dio naselja Sinj prema Ćurlinima i Suhaču i istočni koji obuhvaća dio naselja Sinja i Glavica.

Treći segment koji obuhvaća kanalizacijski sustav od Kukuzovca i najveći dio naselja Brnaze morat će na dodatnu nivelaciju jer je opterećen drugim nepripadajućim sadržajima, primarno rekonstrukcijom državne ceste D-1 od raskrižja u Brnazama do Sinja s uređenjem nogostupa i javne rasvjete, a što nije bilo obuhvaćeno osnovnim projektom Aglomeracije. Ako se taj treći segment ne bude mogao (su)financirati EU novcem za njega će biti osiguran potrebni iznos iz državnog proračuna i drugih izvora. Za financiranje Aglomeracije Sinj osiguran je i ugovoren iznos od 302 milijuna kuna od kojih nešto manje od 70 posto predstavljaju bespovratna sredstva iz fondova EU, a razliku su većinom osigurali Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike uz manje sudjelovanje grada Sinja.

Zbog kašnjenja, za koje su zaslužni kako Sinjani tako još više Hrvatske vode, na javnoj nabavi za izbor izvođača radova procijenjena vrijednost premašena je za oko 50 posto. Na ponovljenoj javnoj nabavi, u kojoj je projekt podijeljen na tri dijela-lota, ponovno je došlo do prekoračenja od oko 150 milijuna kuna, ali se i otkrilo da se kroz gradnju Aglomeracije kroz Brnaze željela provući i rekonstrukcija državne ceste.

Novi sinjski gradonačelnik Miro Bulj postavio je izvedbu Aglomeracije Sinj asolutnim prioritetom na početku svoga mandata. U ponedjeljak je na tu temu održao sastanak s Tomislavom Ćorićem, ministrom gospodarstva i održivog razvoja. Uz ministra Ćorića na sastanku s Buljem bili su Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih vida, Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarsvu gospodarstva i održivog razvoja i drugi. Polije sastanka ministar Ćorić potvrdio je dogovor o osiguranju potrebnog novca za dva nesporna segmenta Aglomeracije uz naglasak da radovi moraju započeti čim prije jer je krajnji rok njihova završetka 2023. godina.

Za teći segment, onaj od Kukuzovca s naseljem Brnaze Ćorić je rekao: Odradit će se novelacija dokumentacije. Ovakav smjer realizacije smatram dobrim jer moramo dobiti odobrenje i Ministarstva financija pošto se radi o velikom prekoračenju procijenjenih sredstava. U realizaciji cijelog projekta Ministarstvo gospodarstva bit će partner gradu Sinju, kazao je uz ostalo ministar Ćorić.

– Hvala našim sugovornicima, posebno ministru Ćoriću. Ovaj sastanak je bio vrlo plodan. Ovih dana pokreću se radovi na dva od ukupno tri dijela Aglomeracije s tim da i za treći imamo pisani trag Hrvatskih voda i “Vodovoda i odvodnje Cetinke krajine” kao investitora.

Izgradnjom Aglomeracije Sinj na velikoj dobiti bit će cijela srednja Dalmacije koja vodu rijeke Cetine koristi za piće. Direktor Hrvatskih voda Đuroković podsjetio je da će se Aglomeracijom Sinj izraditi više od 100 kilometara kanalizacijskih, vodopskrbnih i drugih cjevovoda, da će se pročistiti fekalne i trajno zaštititi čiste vode i izvori te da je za odvodnju osigurano više od 40 milijuna kuna, a za zaštitu sliva rijeke Cetine više d 100 milijuna eura.

PIŠE TONI PAŠTAR/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!