Po hrvatskim tržnicama osvanule su nove, više cijene. Na primjer, u odnosu na lipanj prošle godine, cijene marelica skočile su 13,56, a salatni krastavac za gotovo 19 posto.

Dok kilogram breskve Osječani u prosjeku plaćaju 15,5 kuna, a Splićani oko 18, Dubrovčani izdvajaju čak 30 kuna. U odnosu na Slavoniju, gdje lubenica košta šest kuna po kilogramu, ona je 12 kuna u Puli, a u Zadru je sedam kuna. Pravi luksuz postala je rajčica. Na istoku je 10 kuna, u Rijeci 14,5, u Zagrebu u prosjeku stoji 17,5 kuna.

Proizvođači kažu da im godina nije išla na ruku:

“Prvo nas je mraz uništio i ranih sorti nismo ništa imali”, rekla je za Dnevnik Nove TV proizvođačica Snježana Borbaš. Nakon toga, istaknuo je proizvođač Drago Šarić “nije dugo bilo kiše pa je onda kiša bila ekstremna”.

Olujna nevremena prouzročila su milijunske štete, a problema je bilo s bolestima i s nametnicima. Ti su problem izazvali nestašicu i manjak ponude na tržištu. Iz Ministarstva financija poručuju da se država u cijene ne može miješati.

Zbog različitih poremećaja na tržištu, poskupljenja tresu cijelu Europu.

“Pogledajte bečku burzu, pa München i okolo. Svugdje su cijene drastično skočile”, rekao je Stjepan Zorić, zamjenik predsjednika Hrvatske voćarske zajednice.

Poskupjelo je i ulje, žitarice, stočna hrana, što će dovesti do lančane reakcije. Naime, baranjski kulenari već najavljuju porast cijene od 100 kuna po kilogramu.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr