Većina ljudi spava na boku ili na prsima što, priznajemo, jest najudobnije, ali spavanje na leđima, koje nam se čini kao da je rezervirano za vampire, nudi niz zdravstvenih prednosti o kojima možda niste ni razmišljali. Ležanje u tom položaju  drži kralježnicu poravnatom, smanjenje tenzijske glavobolje, smanjuje pritisak i kompresiju na prsima, ublažava nakupljanje u sinusima, čak sprječava nastanak bora i iritacija na licu.

Osim odraslima, ovakvo spavanje se snažno preporučuje za dojenčad, a svaki drugi oblik može biti čak i opasan po njih.

Iako spavanje na leđima može imati koristi za vaše zdravlje, to definitivno nije najpopularniji položaj i mnogi ga izbjegavaju. Istraživanja su pokazala da Europljani uglavnom spavaju na boku, a slična je situacija i u SAD-u. Bez obzira na vaše navike, postoji velik broj razloga da razmislite o njihovoj promjeni.

Može smanjiti bol u leđima i vratu

Spavanje na leđima pomaže smanjiti pritisak na kralježnicu jer ovaj položaj oponaša uspravno stajanje. Spavanje na trbuhu s glavom na jednu stranu slično je okretanju glave u jednom smjeru satima dok sjedite ili stojite, što zna uzrokovati ukočenost i bol. Ono također komprimira kralježnicu jer vam je vrat zabačen unatrag.

Puno je lakše odmoriti kralježnicu ležeći na leđima, koristeći jastuke za udobnost i održavajući prirodnu zakrivljenost kralježnice. Istraživanje je pokazalo da je spavanje na leđima s obje ruke sa strane ili na prsima najbolji način za sprječavanje boli.

Može poboljšati disanje

Ako ležite na trbuhu ili boku, možda ćete zatvoriti prostor za disanje. Dijafragma je mišić odgovoran za disanje, a njegovo stiskanje čini vaše disanje plićim. Više studija povezalo je duboko dijafragmalno disanje tijekom buđenja sa: smanjenim stresom, poboljšanim raspoloženjem, poboljšanom koncentracijom. Sporo, duboko disanje isto tako rezultira proizvodnjom melatonina, hormona koji potiče opuštanje, izaziva san i povećava aktivnost parasimpatičkog živčanog sustava, dakle poboljšava san.

Može smanjiti izbijanje prištića

Pranje lica, držanje ruku podalje od lica i smanjenje konzumacije šećera često su rješenja za čistu kožu, ali što je s onim što se događa dok spavate?

Jastučnice upijaju sebum iz kože i kose, kao i ostatke kozmetičkih proizvoda, a oni se onda lako prenose na lice tijekom spavanja. To može pridonijeti stvaranju prištića, mitesera, nastanku crvenila i iritacijama kože. Spavajući na leđima izbjeći ćete dodirivanje kože i jastuka pa tako i ove probleme.

Može spriječiti nastanak bora

Spavanje na trbuhu stvara trenje na licu i može uštipnuti, zgnječiti i iritirati vašu kožu što rezultira stvaranjem bora, a isto se odnosi i na vrat. Spavanje na leđima također pomaže zadržati proizvode za njegu kože na licu jer se neće obrisati od posteljinu. Spavajući na leđima, izbjegavate kontakt licem u jastuk, a vrat držite ravno, sprječavajući prijevremeni razvoj ili produbljivanje bora i linija.

Može smanjiti natečenost

Kada ležite na bilo kojem dijelu lica, u tom se području nakuplja tekućina. Nakupljanje tekućine uzrokuje natečenost oko očiju kao i cijelog lica. Ležanjem na leđima onemogućavate ovo okupljanje i smanjujete natečenost. Podignite glavu malo kako biste lakše kontrolirali kamo tekućina odlazi. To vam može pomoći da izbjegnete vrećice i natečenost, pa se možete probuditi u potpunosti odmorni.

Može ublažiti nakupljanje u sinusima

Spavanje s podignutom glavom iznad srca pomaže u ublažavanju začepljenja i sprječavanju novog začepljenja nosnih prolaza. Kad je glava spuštena, sluz se nakuplja u sinusima. Ako poduprete glavu, gravitacija će učiniti svoje kako bi pomogla isušiti sluz i održala dišne ​​puteve čistima.

Ova pozicija pomaže i kod refluksa kiseline, tako da se preporučuje i onima koji pate od žgaravice.

Može spriječiti tenzijske glavobolje

Slično kao što je slučaj s vratom i kralježnicom, spavanje na leđima vam skida pritisak s glave. Cervikogene glavobolje, ili glavobolje ukorijenjene u vratnoj kralježnici, počinju u vratu i često se zamjenjuju za migrene. Njihovi simptomi mogu uključivati: pulsirajuća bol s jedne strane glave ili lica, ukočeni vrat, bol u blizini očiju, bol pri kašljanju ili kihanju, osjetljivost na svjetlost i buku, zamagljen vid, mučninu.  Držeći glavu, vrat i kralježnicu u neutralnom položaju, umanjujete pritisak i izbjegavate bol.

Olakšava buđenje

Kad ste okrenuti licem prema gore, lakše ćete primijetiti promjene u svjetlu. Dok sunčeva svjetlost struji u vašu spavaću sobu, možete bolje primiti signal od sunca da je vrijeme za buđenje. Možda će vam ovaj način buđenja biti ugodniji od zvuka budilice. Osim toga, svjetlo pomaže u regulaciji vašeg cirkadijalnog ritma, tako da možete spavati i buditi se u optimalno vrijeme.

PIŠE PSD

error: Content is protected !!