– Odgađanje vojne vježbe Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači omalovažavanje je institucija u BiH od bošnjačke političke strukture, ocijenio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

Kovačević je istaknuo da oni koji se zaklinju u BiH odgađanjem vježbe nanose ogromnu štetu BiH i dodao da tu uvrštava i glavnog eksponenta bošnjačke političke strukture (predsjedatelja i drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, op. hms) Željka Komšića.

On je rekao za BHT1 da je nezamislivo da se to dogodi u bilo kojoj drugoj zemlji.

“Hajde probajmo zamisliti bilo koju drugu zemlju u Europi da se dogodilo ovako nešto. Hajdemo zamisliti da državni tajnik SAD-a donese jednu takvu odluku bez odluke predsjednika države. To je nezamislivo i nemoguće”, pojasnio je Kovačević.

On je rekao da odgađanje vježbe nije jedini slučaj omalovažavanje institucija BiH, te je naveo kao primjer i nastup Komšića na Općoj skupštini UN bez suglasnosti Predsjedništva BiH.

“Imamo činjenicu da (ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara) Bisera Turković svako malo u potpunosti solira i bez odluke Predsjedništva BiH povlači određene poteze”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, to je dokaz da bošnjačka politička struktura nikada nije prihvatila Daytonski mirovni sporazum, ni činjenicu da u BiH žive i srpski i hrvatski konstitutivni narodi.

“Potpuno ignoriraju volju i interese ta dva naroda i u potpunosti samovoljno donose odluke na štetu ova dva druga naroda”, rekao je Kovačević.

On je poručio da takve stvari neće proći bez odgovora, te da je jasno da je vojna vježba odgođena jer se radi o vojsci Srbije.

“To nećemo prihvatiti i vojna vježba je nešto od čega nećemo odustati. Vojska Srbije će doći na teritoriju Republike Srpske i teritoriju BiH, jer je to usvojeno u institucijama BiH i od toga nećemo odustati”, poručio je Kovačević.

/HMS/

error: Content is protected !!