O ronjenju na dah mnogo se govori posljednjih dana u Hrvatskoj, ponajprije zbog sjajnih rezultata naših natjecatelja, ali i inicijative za promjene u savezu. Jedna od najzaslužnijih za popularizaciju ovog sporta svakako je Mirela Kardašević koja svakim novim natjecanjem pomiče granice i ostvaruje povijesne uspjehe.

– Na ovom nedavnom dubinskom Svjetskom prvenstvu sam osvojila brončanu medalju u disciplini constant bez peraja gdje sam zaronila na 63 metara, što je ujedno i nacionalni rekord, što znači da sam i ove godine osvojila četvrtu medalju sa Svjetskih prvenstava i u bazenu i u dubini, što u ženskoj konkurenciji još nitko dosada nije napravio, govori Kardašević.

Taj je pothvat izniman u mnogim aspektima.

– Natjecat se i u bazenu i dubini je naporno, obzirom da je sezona puno kraća, na primjer, bazen treniram devet mjeseci i onda nakon toga idem u dubinu, a dubina sama po sebi zahtijeva puno treninga što nam smanjuje, naravno, kvalitetu treninga i nekada ne možemo doć do nekih rezultata obzirom na npr. adaptaciju pluća, kompenzaciju i tako dalje. Dok druga konkurencija u dubini trenira cijelu godinu, a mi 2-3 mjeseca, tako da.. Uz to vrijeme što imamo postižemo stvarno vrhunske rezultate, rekla je za HRT.

Mirela Kardašević

Prvu je medalju Mirela osvojila prije četiri godine. U međuvremenu je postala višestruka državna, europska i svjetska prvakinja, a sve to kao samohrana majka dvojice sinova.

– Privatan život mi je dosta ispunjen. No, bez obzira na to što sam samohrana majka, oni su mi samo dodatna motivacija koji me guraju kada je najteže, tako da možda da nisam samohrana majka, ne bi bila tako uspješna, rekla je Kardašević.

Što ronjenje čini tako posebnim?

– Ta tišina i bestežinsko stanje koje tamo osjetite ne možete nigdje drugdje osjetiti, povežete se sa samim sobom, upoznate samog sebe  tako da mislim da je ronjenje prekrasn sport i svatko bi trebao isprobati, izjavila je Kardašević.

Sport je, nema sumnje, prekrasan, no uvjeti u kojima se u Hrvatskoj trenira i radi očito ne prate rezultate, pa su natjecatelji koji su zajedno osvojili 16 medalja na svjetskim i europskim prvenstvima, i nositelji su osam svjetskih rekorda – javno istupili, upozoravajući sportske čelnike na nepravilnosti.

– Kao vrhunski sportaši koji postižemo vrhunske rezultate bili smo primorani nešto poduzeti vezano uz stanje u našem savezu s obzirom da treniramo i odlazimo na natjecanja pod lošim uvjetima tako da želimo osigurati nama, ali i sportašima u budućnosti što bolje uvjete jer na žalost ovako dalje više nije išlo. Dobivamo puno pozitivnih komenatara sa strane, velika je zainteresiranost za sam sport, a pogotovo sada ako uđemo na Olimpijadu 2024, tako da mislim da će nas još više cijeniti i publika i javnost, zaključila je hrvatska rekorderka.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!