Povodom manifestacije “Noć muzeja”, Franjevački samostan sv. Ante Padovanskoga organizira u petak, 29. siječnja, od 18 do 23 sata, posjet i razgledanje muzeja i galerije na Humcu.

Manifestacija ima za cilj educirati javnost o važnosti kulturne baštine u stvaranju identiteta zajednice i uloge muzeja u njegovu očuvanju.

U sklopu manifestacije će u 19 sati biti održano i predstavljanje Humačkog zbornika u povodu 150 godina Franjevačkog samostana na Humcu. 

Naime, hercegovački fratri su, od osnutka franjevačke provincije, naraštajima samozatajno prikupljali, čuvali i izučavali materijalne tragove prošlosti svoje zemlje i hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta na ovim područjima.

Arheološki Muzej na Humcu predstavlja najstariju instituciju tog tipa u BiH, osnovan je još 25. ožujka 1884. godine. U njemu su izloženi predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine, kronološki smješteni u razdoblje od starijeg kamenog doba do danas, u vremenskom rasponu od gotovo 16.000 godina.

U sklopu samostana se nalazi i Galerija „Majka“ gdje se nalazi zbirka koja sadrži oko 250 umjetnina, od čega je gotovo 140 skulptura u raznim materijalima, a ostalo su slike, crteži i grafike. U zbirci je zastupljeno četrdesetak kipara i dvadesetak slikara iz Hrvatske i BiH, dva kipara iz Slovenije, te nekoliko kipara i slikara iz Konga.

Tim povodom danas smo u programu našeg radija ugostili humačkog gvardijana fra Darija Dodiga.

Bjanka Medić / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!