U okviru manifestacije “Noć muzeja”, u Franjevačkom samostanu sv. Ante Padovanskoga na Humcu održano je predstavljanje Humačkog zbornika.

Humački gvardijan fra Dario Dodig na početku je pozdravio sve nazočne, a posebno predstavljače Zbornika, dr. fra Roberta Jolića, urednika Zbornika i prof. dr. Antu Čuvala, povjesničara i pisca.

Urednik Zbornika fra Robert Jolić je na početku izlaganja rekao da Humački zbornik – zapravo obuhvaća radove sa znanstvenog simpozija održanog još prije tri godine, u listopadu 2017., u prigodi proslave 150. obljetnice početka izgradnje franjevačkog samostana i crkve sv. Ante na Humcu.

Zbog epidemiološke situacije nije predstavljen ranije iako je otiskan potkraj prošle godine.

Do tiskanja Zbornika nisu pristigli svi radovi sa znanstvenog simpozija jer svi autori nisu poslali svoje radove, pa zato ima i nekih preskakanja u redoslijedu. Unatoč tome za Zbornik se može reći da je dobar, iako bi mogao biti bolji, jer sadrži bitne teme koje su jako dobro obrađene, kazao je između ostalog fra Robert.

Za kraj svog izlaganja fra Robert je naveo sve autore s obrađenim temama, od položaja katoličkog puka pod turskim zulumom do trenutnog stanja u župi Humac i župama humačkog Dekanata.

Prof. dr. Ante Čuvalo u svom se izlaganju dotaknuo skoro svih tema, a iz svake je naglasio ono što je smatrao posebno zanimljivim. Kao povjesničar dosta toga je znao, ali kako reče puno toga je i saznao čitajući ovo djelo.

Predstavljanje Zbornika je započelo i završilo pjesmama duhovnog sadržaja koje je vrlo lijepo otpjevala klapa Benediktus s Humca koju čine uglavnom članovi župnog zbora.

Mile Kraljević / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!