Tradicionalna „Večer guslara i diplara“ kod Žaera u Posuškom Gracu održana je i ove godine unatoč svim problemima vezanim za korona krizu i „granični režim“.Kod Žaera su na šesnaestu po redu večer guslara pristigli su zaljubljenici u tradicijska glazbala i napjeve od Tomislavgrada do Gabela Polja, a zbog karantene nisu mogli pristići guslari, diplari i gangaši iz Hrvatske.

Da ganga, gusle i diple neće izumrijeti, kako mnogi predviđaju, pokazala je i ova večer, na repertoaru se našlo vrhunskih majstor u svirci i pjesmi, a posebno veseli i povećani broj mladih, pa i onih najmlađih. Tako je jedna ekipa klinaca „Strukići i rođaci“ pobrala veliki aplauz za gangu, najstarijem je 12 godina, a najmlađem tek osam. Međutim, to im nije smetalo da pokažu što sve znaju i mogu.

Bilo je tu i veterana, od Mate Anića iz Blata širokobriškog do Blage Grubišića. Zajednički su zagangale i tri generacije (Blago, zet Antura i unuk Hrvoje), a bilo je još zanimljivih kombinacija. Paponje iz Gabela Polja su redoviti posjetitelji i gosti, a neki su se ovaj put premijerno okušali na guslama.

Tijekom večeri domaćin se potrudio počastiti sve nazočne, bilo je dobre pečenke, a ni vina nije nedostajalo zahvaljujući sponzorima koji su i ove godine „odradili“ svoj dio posla. Svi koji su nastupili dobili su prigodne zahvalnice, a nakon završetka predviđenog službenog dijela na svoje su došli brojni gangaši.

Poslušajte što su nam kazali organizator Marinko Grubišić Žaer i Tomislav Kovač Strukić

Mile Kraljević / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!