U svatovskom salonu Afrodita na Sretnicama u nedjelju navečer, 7.siječnja, predstavljene su dvije knjige, „Tragedija sretničkih svatova“ autora Marija Pušića i knjiga don Ljube Planinića „Bog s tobom&Tebi na dar – 1.“

Nakladnik ovih izdanja je ogranak Matice Hrvatske Čitluk kojem je ovo 298-i naslov koji je izišao u njihovoj ediciji, a vrlo skoro će i „okrugli“ broj, kazao je na početku Andrija Stojić, predsjednik ogranka Matice Hrvatske u Čitluku koji je bio i voditelj programa.

Na početku programa djevojka u narodnoj nošnji, članica KUD-a Kruševo, pročitala je imena 29 pogorjelih svatova tog tužnog dana, 8/9. veljače 1938.godine, a što je tema knjige

Don Ljubo Planinić, župnik župe Kruševo kojoj pripadaju i Sretnice, sve je srdačno pozdravio i zaželio dobrodošlicu te kazao nekoliko bitnih stvari u nastajanju knjige „Tragedija sretničkih svatova“ o kojoj je prva govorila književnica Anita Martinac koja je i recezent ove knjige.

Prof Ivan – Ićan Kordić je govorio o nekim detaljima toga dana kad se tragedija dogodila, a autor knjige Mario Pušić je rekao nešto o svojim počecima pisanja još u školskim danima, te o samom djelu.

O knjizi don Ljube Planinića govrio je prof.Andrija Stojić, na kraju je don Ljubo zahvalio svima koji su došli i pomogli da se ovo sve dogodi, a dugo se radilo i dogovaralo kako bi sve bilo dobro. A, bilo je!!!

Na kraju predstavljanja pročitan je dio iz knjige iz kojeg se vidi da i danas postoji sumnja je li požar bio podmetnut.

Valja reći da su program u punoj dvorani dojmljivim pjevanjem uljepšali: ženska klapa „Jela“ iz Kruševa, muška klapa „Studenac“ Kruševo, klapa „Concordia“ iz Međugorja, a jedan dio pjesme koju je napisao Mirko Lesko odguslio je Ivica Šarac iz Brotnja, svirač na narodnim tradicijskim glazbalima.

Za sve nazočne, a bilo ih je dosta priređen je bogat domjenak kojeg su na vlastiti zahtjev pripremile žene i domaćice iz svih sela kruševske župe kojima je, između ostalog, veliku zahvalu izrekao župnik don Ljubo.

Mile Kraljević / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!