Nema ljepšeg poziva nego biti oduševljen, osvjedočen i vješt novinar…”, tako je o novinarskom pozivu pisao Antun Gustav Matoš, pjesnik, esejista, feljtonista, novelista i putopisac. Ovo Matoševo uvjerenje dijeli i Emili Ibrulj, studentica treće godine preddiplomskog studija novinarstva na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru te dobitnica Dekanove nagrade u akademskoj 2019./2020. godini. Emili trenutno obnaša dužnost predsjednice Udruge studenata novinarstva Press i predsjednice Studentskoga zbora Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Treći je član Senata Sveučilišta u Mostaru ispred Studentskoga zbora Sveučilišta u Mostaru.

Za Emili novinarstvo predstavlja zanimljivu i interesantnu profesiju s mnogo izazova.

„Novinarstvo me je privuklo zato što je dinamično, izazovno, kreativno, stalna borba i neko traganje te što kroz ovu profesiju mogu objediniti više područja koja me zanimaju. To je moj pravac za budućnost“, objašnjava Emili.

Osvojena Dekanova nagrada za Emili predstavlja znak validacije da se trud i posvećenost uvijek prepoznaju.

„Dekanova nagrada je, prije svega, bila potvrda i poticaj za moju ljubav prema novinarstvu. Svakako, priznanje je za sve one uložene napore i odricanja tijekom godine i motivacija da i dalje nastavim težiti ka izvrsnosti.“

Emili trenutno s kolegicom na Sveučilišnoj televiziji SUM TV realizira emisiju koja obrađuje lifestyle teme i inspirativne, uspješne priče studenata. „SUM TV je odlična praksa za studente novinarstva, pogotovo za one koje zanima televizijsko novinarstvo i svijet ispred i iza kamere. Ovo bih istaknula kao i najbolju priliku koju Studij novinarstva pruža“, dodaje Emili.

Emili ističe da sve obveze koje ima, obavlja s puno ljubavi i posvećenosti. „Da nije tako, nikada se u to sve ne bih ni upuštala“, kaže Emili i skromno dodaje da joj je drago što može dati svoj doprinos sredini u kojoj se nalazi.

Emili smatra da je odnos medija i države jedna od veoma značajnih relacija u demokratskom društvu. „Mislim da su na neki način mediji u Bosni i Hercegovini odraz države u kojoj živimo. Bez slobodnih medija ne možemo dosegnuti ni demokraciju niti očekivati neke progresivne promjene“, poručuje Emili.

U vremenu kada BiH napušta sve veći broj mladih zarad boljeg života u inozemstvu, Emili je odabrala svoj život graditi tu gdje je rođena i da svoj uspjeh nesebično dijeli sa zajednicom u kojoj živi. „Odlaske u inozemstvo podržavam u svrhu dodatnih usavršavanja, učenja, širenja vidika, ali sve kako bi se vratili u svoju državu i ovdje gradili budućnost. Svjesna sam cjelokupne situacije, ali osobno nikada ne bih otišla ukoliko ovdje nisam dala svoj maksimum. Najlakše je biti dio prosjeka, ali potrebno je boriti se i pronaći svoje mjesto“, objašnjava Emili.

Budućim kolegama poručuje da budu ustrajni u svojim ciljevima i da rade ono što vole.

„Budućnost pripada onima koji vjeruju u svoje snove. Vjerujem da zaista možemo sve što želimo, ali uz jasno postavljene ciljeve, predan rad i ustrajnost. Izabrala sam profesiju kojom se uistinu želim baviti i svaka nova spoznaja i stečena vještina u novinarstvu ono je što me motivira za dalje kako bih jednog dana bila što profesionalnija u budućem radu, radu koji treba i mora biti za javno dobro“, kazala je Emili.

emili-ibrulj-unutra

Izvor: Ljportal.com

error: Content is protected !!