U odnosu na siječanj prošle godine građani su povećali iznos depozita u bankama za 13,8 milijardi kuna odnosno za 6,5 posto, objavila je Hrvatska narodna banka. Tako je iznos depozita koje građani drže u bankama dosegnuo vrtoglave 226,3 milijarde kuna.

Kunska sredstva na transakcijskim računima građana narasla su u tom razdoblju za 23,1 posto, odnosno za 12,4 milijarde kuna i iznosila su 66,1 milijardu kuna, dok su štedni i oročeni kunski depoziti pali su za 6,8 posto na godišnjoj razini, to jest za 1,6 milijarda kuna i iznosili su 21,9 milijarda kuna. Devizni su, pak, depoziti porasli za 2,2 posto, to jest za tri milijarde kuna i dosegnuli su iznos od 138,3 milijarde kuna.

Najviše porastao iznos stambenih kredita

Krediti stanovništvu dosegnuli su 136,5 milijarda kuna, a na godišnjoj su razini povećani za 1,8 posto, odnosno za 2,4 milijarde kuna.

Tome su najviše pridonijeli stambeni krediti koji su ubrzali godišnji rast sa 7,5 posto u prosincu na 8,2 posto u siječnju i iznosili su 62,9 milijarda kuna te su u odnosu na siječanj prošle godine bili veći za 4,7 milijardi kuna.

Gotovinski nenamjenski krediti u siječnju su bili na razini od 52 milijarde kuna, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine (na osnovi transakcija) pad od 2,4 posto ili za 1,3 milijarde kuna, navodi Hrvatska narodna banka.

Izvor.hrt.hr

error: Content is protected !!