Dodjela Zlatnog globusa, jedne od najvažnijih nagrada za film i televiziju, održana je 78. put u SAD-u, ove godine virtualno. Najboljom dramom proglašen je “Nomadland”, najbolja je komedija “Borat 2”, a najviše Zlatnih globusa među TV-serijama osvojila je Netflixova “Kruna”.

Suvoditeljice svečanosti, Tina Fey i Amy Poehler, dodjelu su vodile na dvije lokacije, u New Yorku i Los Angelesu.

Zlatni globus za najbolju dramu pripao je filmu “Nomadland”, za najbolju komediju filmu “Borat Subsequent Movie-film” (Borat 2), dok je kod televizijskih serija najviše nagrada osvojila Netflixova “Kruna”.

Korejsko-američki “Minari” najbolji je film na stranom jeziku. 

Film  “Borat Subsequent Moviefilm”,  o izmišljenom kazahstanskom novinaru Boratu, kojeg i u novom nastavku glumi nepredvidljivi Sacha Baron Coen najbolja je komedija. Svjetsku pozornost privukao je skeč u kojem sudjeluje bivši gradonačelnik New Yorka Rudi Giuliani.


Cohenu je za ulogu u tom filmu pripala i nagrada u kategoriji najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu, dok je najbolju glumica Rosamund Pike u filmu “Jako mi je stalo”.

Netflix je tri nagrade osvojio za seriju “Kruna”, a dvije za “Schitt’s Creek”

“Kruna”, koja prikazuje život britanske kraljevske obitelji, proglašena najboljom dramskom televizijskom serijom, a Emma Corrin (25) koja u “Kruni” glumi mladu princezu Dianu, najbolja je lumica u dramskoj televizijskoj seriji.  Josh O’Connor, koji u “Kruni” glumi princa Charlesa, dobitnik je Zlatnog globusa u kategoriji najboljeg glumca u televizijskoj seriji.

Netflixova drama “Mank”, redatelja Davida Finchera, imala je najviše nominacija, ali na kraju nije osvojila ništa.

Zlatni globusi najvažnije su nagrade nakon Oscara i obično su izvrstan pokazatelj kandidata za zlatne kipiće.

Dodjela Oscara ove je godine zbog pandemije tek 25. travnja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!