Nakon više od tri mjeseca ublažavaju se epidemiološke mjere u Hrvatskoj. Terase kafića i restorana moći će raditi od 6 do 22 sata. Zbog lošije epidemiološke situacije nego u ostatku zemlje, terase ostaju zatvorene u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Od danas se dopuštaju i treninzi u zatvorenom, uz pridržavanje epidemioloških mjera. 

Šef Stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović kazao je da se prema novoj odluci gosti mogu posluživati na terasama, od 6 ujutro do 22 sata, i to samo na otvorenim dijelovima objekata. Moraju se ukloniti pregrade na terasama kako bi kolao zrak. Što se tiče udaljenosti među stolovima, ona će biti kao što je to bilo i prije, a to znači da stolovi moraju biti udaljeni tri metra kako bi se osigurao razmak među gostima za različitim stolovima od najmanje metra i pol.

Iako je bilo najavljeno da neće biti glazbe u ugostiteljskim objektima, udruge glazbenika i ugostitelja postigle su dogovor sa Stožerom pa će glazba biti dopuštena uz uvjet da ne bude glasna. Na inicijativu Ministarstva kulture, ako glazbe ne bi bilo, onda ne bi funkcionirali mehanizmi autorskih prava glazbenika, pjevača, i tako dalje, pa se razmatra mogućnost da se ipak dopusti glazba, ali da se ograniči brojem decibela. To je isključivo puštanje muzike na radiju, CD-ima i tako dalje, komentirao je u subotu Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a u telefonskom razgovoru za HRT4.

Ovisno o veličini terasa izračunava se najveći broj korisnika i mora biti vidljivo istaknut svima. Na ulazu mora biti dezinficijens.

Također, prilikom ulaska u zatvoreni dio ugostiteljskog objekta koji je dopušten samo radi korištenja toaleta, nužno je nositi masku. Što se sporta tiče, dopušteni su samo treninzi bez kontakta među sportašima. Dvorane se moraju redovito provjetravati i može biti jedna osoba na 20 četvornih metara u dvorani i o tome mora biti izvješena obavijest.


Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je epidemiološka situacija neizvjesna te da se građani ne smiju opustiti, ako se već popušta s mjerama. Pozvao je građane da budu odgovorni, da se drže epidemioloških mjera te da se cijepe.

Izvor: HRT

error: Content is protected !!