Bosna i Hercegovini se našla na osmom mjestu liste najvećih pivopija, ali zahvaljujući prosječnoj cijeni od dva dolara po boci, stanovnici BiH godišnje izdvoje oko 650 dolara za pivo.

Mnogi putnici smatraju nužnim dijelom svojih putovanja isprobavanje lokalnih piva. Međutim, cijena ovog poznatog alkoholnog pića se dramatično razlikuje od države do države.

Kako biste bili sigurni da ćete isprobati neka od najukusnijih piva na svijetu bez probijanja proračuna, “Expensivity” je uporedio cijene piva u 58 zemalja. Da bi prikupila podatke, ova web stranica je uporedila cijene piva u supermarketima, kao i u hotelskim barovima, i izračunala srednju vrijednost boce piva od 330 mililitara po državama.

Najskuplje pivo na svijetu je u bliskoistočnoj državi Katar. U prosjeku, ovdje pivo košta 11,26 dolara po boci. Ali, u Kataru ne samo da ćete najskuplje platiti bocu piva, već ćete morati da pribavite i specijalnu dozvolu da biste mogli da ga kupite.

Takođe, Katar je uveo stopostotni porez na uvoz alkohola uoči Svjetskog prvenstva u nogometu koje će biti održano 2022. godine, pa otuda i tako visoka cijena boce piva.

Najjeftinije pivo možete da popijete u Južnoj Africi – košta 1,68 američkih dolara po boci.

Češka je bila pobjednik po najvišoj stopi potrošnje piva, budući da u prosjeku jedna osoba popije čak 468 boca ovog pića godišnje.

Država čiji građani potroše najviše novca na pivo je Njemačka, sa gotovo 2.000 dolara po osobi.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!