Od jučer su na snazi blaže epidemiološke mjere. Dozvoljen je rad zatvorenih sportskih objekata, a otvorene su i terase ugostiteljskih objekata. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je detaljne preporuke.  

Preporuke se odnose na provedbu mjera prilikom treninga i sportsko-rekreativnih aktivnosti u zatvorenim sportskim objektima tijekom epidemije  bolesti COVID-19, a radi zaštite korisnika i djelatnika objekta te drugih suradnika. Primjenjuju se na fitness centre, rekreacijske centre i sportsko-rekreacijske centre, uključujući teretane i sve vrste zatvorenih sportskih objekata (dvorane, montažne objekte, streljane, kuglane i sl.) kojima nije obustavljen rad odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

U zatvorenim sportskim objektima kojima nije obustavljen rad dopušteno je samo održavanje treninga i sportsko-rekreativnih aktivnosti, uz pridržavanje preporuka i svih drugih važećih epidemioloških preporuka HZJZ-a, sve dok su na snazi posebne mjere.

Među ostalim, treba osigurati najmanje 20 m2 bruto površine po osobi, vodi se evidencija osoba prisutnih u prostoru, obavezno je mjerenje temperature, redovito prozračivanje prostora, a radi dezinfekcije prostora obavezna  je pauza od sat vremena u sredini radnog dana. Trening grupnih sportova poput  nogometa i košarke, te kontaktnih sportova (npr. borilačke vještine) može se održavati samo na način da se provode trenažne aktivnosti za koje nije potreban kontakt. Drugim riječima, boksači mogu individualno vježbati sa ili bez trenažera i sprava, ali nema sparinga, košarkaši mogu individualno vježbati tehničko-taktičke i kondicijske vježbe s ili bez lopte i rekvizita, ali ne mogu igrati utakmice u okviru treninga. Za treninge i sportsko-rekreativne aktivnosti u kontaktnim i drugim sportovima gdje nije moguće održavati fizičku distancu između trenera, instruktora, voditelja i sportaša preporučuje se da trening ili aktivnost odrade uvijek iste osobe.

Više pročitajte na stranicama HZJZ-a.

Upute su donesene i za ugostiteljske objekte i obiteljska poljoprivredna gospodarstva kojima je dozvoljena priprema, dostava i usluživanje na otvorenim terasama i drugim otvorenim prostorima za usluživanje hrane, pića, napitaka i slastica – HZJZ.  

Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu, a kao najvažnija mjera istaknuto je osiguranje adekvatnog razmaka među gostima koji nisu iz istog kućanstva. Razmak između stolaca je minimalno 1,5 m, a između stolova minimalno 3 m. Broj gostiju ovisi o veličini terase, stolova i stolaca. Terase ne smiju imati pregrade i zidove od pleksiglasa, plastike ili stakla. Preporučuje se da izvori buke ugostiteljskih objekata ne prelaze 50 dBA, a nastupi muzičara i nastupi DJ-a nisu dopušteni. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!