● Od jučer se građani mogu prijaviti za cijepljenje putem stranice cijepise.zdravlje.hr ili pozivom na broj 0800 0011.

● Nakon prijave osoba će dobiti povratnu informaciju o mjestu i terminu cijepljenja.

● Neće biti moguće višestruko naručivanje.

● Mogu se prijaviti svi hrvatski državljani i osobe s prebivalištem i boravištem u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je u ponedjeljak na Facebooku da je aktiviran sustav za prijavu građana za cijepljenje.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem stranice cijepise.zdravlje.hr, pozivom na broj 0800 0011, preko obiteljskog liječnika ili pozivnih centara županijskih zavoda za javno zdravstvo, napisao je Beroš.

Nakon prijave osoba će dobiti povratnu informaciju o mjestu i terminu cijepljenja, što će ovisiti o količini cjepiva koje će stizati. Neće biti moguće višestruko naručivanje, a omogućit će se uvid u cjepni status građana.

Tko se može prijaviti

Iz Ministarstva zdravstva objasnili su da se na cijepljenje putem platforme mogu prijaviti svi hrvatski državljani i osobe s prebivalištem i boravištem u Hrvatskoj, gdje će njihove prijave biti zaprimljene i zabilježene u središnjem evidencijskom sustavu. 

Građanima s kroničnim bolestima preporučuje se da se najprije prijave preko svojih liječnika obiteljske medicine, koji će potvrditi njihovo zdravstveno stanje i odrediti prioritetno mjesto na listi cijepljenja.

Nepokretne ili teže pokretne osobe također se prijavljuju za cijepljenje svom liječniku obiteljske medicine, koji će organizirati cijepljenje prilikom kućnog posjeta ili pomoću mobilnih timova, dok će za osobe smještene kod pružatelja usluge smještaja ili u specijalnim bolnicama cijepljenje biti organizirano u tim ustanovama, kao i do sada.

Nakon prijave – obavijest o terminu i mjestu cijepljenja

Nakon zaprimanja prijave, građani će obavijest o mjestu i terminu cijepljenja primiti bilo na svoje e-adrese, sms porukom ili telefonski, ovisno o svom odabiru prilikom prijave. Osobe od 65 godina i više imaju prednost pred osobama mlađe životne dobi.

Cijepljenje se provodi u ordinacijama obiteljske medicine, osobito za kronične bolesnike, u županijskim zavodima za javno zdravstvo i na punktovima za masovno cijepljenje.

Ovisno o dostupnim količinama cjepiva, sustav će se nadograđivati i prilagođavati potrebama građana i zdravstvenih djelatnika.

– Aktiviranjem ovog sustava RH se svrstala u vodeće zemlje koje koriste nacionalne središnje platforme koje vode brigu o cijepljenju. Vjerujem da ćemo ovim činom osigurati uspješan start sljedeće faze cijepljena koja nam dolazi po redu prioriteta i za koju smo osigurali 240 cijepnih mjesta u RH. Ova središnja platforma ima višestruke prednosti. Ona koristi više kanala prijave i komuniciranja s građanstvom, kao i formiranje središnjeg evidencijskog sustava, rekao je danas ministar Beroš na konferenciji Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. 

– Poslovni proces podijelili smo na pet faza. Prvo je iskazivanje interesa i da je predbilježba moguća u ordinacijama obiteljske medicine, putem pozivnog centra na broj 0800 0011, što će biti objavljeno, zatim putem javnog weba kada će građani otvarajući tu internetsku stranicu moći ulogirati se i prijaviti se za cijepljenjem upisivanjem OIB-a ili MBO-a. Iz svih tih radilišta će se izvršiti upis u središnji evidencijski sustav u kojem će biti pohranjeni svi građani RH koji su iskazali interes za cijepljenje, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Važan je i sustav e-naručivanja koji će povlačiti određeni broj građana po različitim prioritetima u onim količinama u kojima će pristizati cjepivo – kazao je.

Beroš je istaknuo da kronični bolesnici imaju prednost te da sustav e-naručivanja mogu kontaktirati direktno.

– Koristili smo postojeće zdravstvene aplikacije i mehanizme djelovanja, jedan opsežan zadatak usklađivanja svih funkcionalnosti koji je priveden kraju. Ovakav način prijave uzrokovat će jednoznačnost prijave, višestruko prijavljivanje neće biti moguće kao što smo razvili modela da se isključe imena koja ne postoje u registru pacijenata HZZO-a. Kada budemo imali veći broj građana koji su cijepljeni, sustav će omogućiti nadzor nad cijepljenjem građana. Vidjet ćemo koliko je građana u kojoj županiji cijepljeno – kazao je Beroš te ponovio na koji se način sve može prijaviti za cijepljenje.

Nakon prijave dobi se automatski generirana informacija o mjestu i terminu cijepljenja.

– To će ovisiti o količini cjepiva koje će u budućnosti stizati. Građani mogu očekivati mail da su naručeni, a onda će dobiti i obavijest kad će točno biti cijepljeni. Ovo je složeni sustav i predvidjeli smo u drugoj fazi dodati još jedan način prijavljivanja kroz sustav e-građanin, a to će se implementirati u drugoj fazi, kazao je Beroš.

– Tijekom prve faze kada se cijepljenje vršilo u bolnicama, ovakav način prijavljivanja nije bio nužan. U drugoj fazi kada se cijepe određeni prioriteti tek se sagledavala mogućnost njegove upotrebe, ali će on puni zahvat doživjeti u trećoj fazi kada će svi građani moći iskazati iskaz interesa za cijepljenje, zaključio je ministar.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!