U noći s 1. na 2. ožujka 1991. oružanim sukobom hrvatskih policijskih postrojbi s pobunjenim Srbima u Pakracu počeo je Domovinski rat u Hrvatskoj. Bio je to prvi otvoreni oružani sukob na području Republike Hrvatske. Svečanom programu obilježavanja 30. godišnjice nazočio je i premijer Andrej Plenković.

Dana 1. ožujka 1991. pričuvni policajci srpske nacionalnosti na prijevaru su razoružali 16 hrvatskih policajaca, zauzevši policijsku postaju Pakrac. S policijske zgrade i općinske zgrade skinuli su zastavu Republike Hrvatske i postavili zastavu Srbije. Slijedio je hrvatski odgovor, specijalne policijske postrojbe su 2. ožujka u ranim jutarnjim satima ušle u policijsku postaju, zauzele ju i vratile je u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Pakračani se ponose činjenicom da se ovdje počela pisati povijest, ali s tugom se sjećaju svega što se dogodilo, da je Pakrac postao jedno od najključnijih i nakrvavijih bojišta, javila je za Dnevnik HRT-a Marija Matoš.

Nakon svete mise zadušnice, na crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije razvijena je 20 m duga hrvatska zastava.

Slijedio je Mimohod pobjednika, koji je zbog poštovanja epidemioloških mjera bio ograničen na 25 stjegonoša koji su nosili državne zastave.

Državna izaslanstva i predstavnici braniteljskih udruga položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu bana Jelačića. Vijenci su položeni i kod spomen-ploče za sve one koji su sudjelovali u akciji.

Na svečanom obilježavanju uz premijera Andreja Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika OSRH, ujedno posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Ante Deur, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova državna tajnica u MUP-u Irena Petrijevčanin Vuksanović, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, ministri u Vladi RH, predstavnici braniteljskih udruga, Požeško-slavonske županije i grada Pakraca.

– Prije 30 godina hrvatski su branitelji ovdje stali u obranu institucija hrvatske države i ustavnog poretka te su tim hrabrim činom ispisali povijest. Traganje za nestalim osobama i procesuiranje ratnih zločina naša je trajna obveza i zalog je istinske pomirbe te izgradnje pravednijeg društva. Zbog toga smo donijeli i prvi jedinstveni Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu te smo unaprijedili mehanizam traženja nestalih. S poštovanjem prema svemu što su napravili naši branitelji, danas je naša dužnost da u miru izgrađujemo tolerantno društvo u kojemu su svi, neovisno o svom podrijetlu, vjeri ili političkom uvjerenju, ravnopravni građani zajedničke nam hrvatske domovine. Oružana pobuna u Pakracu bila je izravna posljedica podrivanja ustavnog poretka, institucija države i demokratske izabrane vlasti, istaknuo je Plenković.

Banožić je posebno poštovanje izrazio svim hrvatskim braniteljima .

– Nisam imao dovoljno godina da sudjelujem u Domovinskom ratu, međutim sredina u kojoj sam odrastao i društvo koje me okruživalo, u meni je razvilo poštovanje i ljubav prema našoj domovini i prema ljudima koji su je na ovakav težak način stvarali. Naša sadašnjost i budućnost, kao i sva postignuća koja smo kao narod postigli ne bi bila moguća da nije bilo hrvatskih branitelja, njihova domoljublja i njihove žrtve. Zahvaljujući njima ostvaren je povijesni i primarni cilj – samostalna Republika Hrvatska.

– Pakrac je po razrušenosti treći u Hrvatskoj, ali od ta tri jedini nije pao. Više od 320 poginulih branitelja, 22 nestala civila, ogromna materijalna šteta, ali Pakrac živi i diže se kao feniks, rekao je Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja i policajaca Pakraca i Lipika.

– U toj sam pobjedi vidio početak kraja srbijanske težnje za našom zemljom. Pakrac je istinski spomenik slobodi stvorenoj na prvoj crti, kazao je Ante Ćurić, Udruga hrvatskih branitelja i specijalne policije Bjelovar.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!