Ustrajnost i upornost se isplate, poruka je s dodjele 16. Oskara znanja koje je u petak navečer za svoje znanje i umijeće dobilo 282 učenika. Priznanje su dobila i njihova 192 mentora koji su ih poticali i pomogli im da steknu Oskarom ovjenčana postignuća. Bila je to dosad prva dodjela održana online.

Svoje Oskare znanja mladi kemičari Petar i Ivan zaslužili su prvim mjestom na državnom natjecanju.

– Jako sam sretan, možda se to ne vidi ispod maske, ali mi je osmijeh na licu, rekao je Filip Čutura, učenik 8. razreda, OŠ Pušća, Donja Pušća.

– To je cilj svakog učenika koji se plasira na državno natjecanje, da bude prvi, da bude najbolji, tako da je meni ovo velika čast, dodao je Ivan Raič, student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Iva i Petra iz Karlovca nagrađene su za izvrsno znanje iz ekologije i održivog razvoja.

– Pa test je bio o atmosferi, pedologiji, hidrologiji, objašnjava Petra Luketić, OŠ Dubovac, Karlovac.

A dobitnici Oskara, njih 282, uz pomoć mentora, nikad teže nisu došli do priznanja za svoje znanje i vještine.

– Znam da je dosta drugačije jer smo samo pisali online test, a inače se radi i orijentacijsko trčanje i prezentacija, kaže Iva Pogačić, OŠ Dubovac, Karlovac.

Zbog proljetnog zatvaranja škola, nisu održana brojna natjecanja. Neka su nastavljena putem interneta, a neka zaustavljena do jeseni. Zato je iza ovog uspjeha mnogo truda i odricanja.

– Ta djeca puno rade i s ponosom onda trebaju pokazati što su naučili, koliko su daleko odmakli, to je onda jedna podrška njima za nastavak dalje, ističe Jasna Višnić, prof. mentorica, OŠ Dubovac, Karlovac.

Epidemiološka situacija donijela je i prvu virtualnu dodjelu Oskara znanja.

– Pa smo se odlučili, s obzirom na to da je u pitanju TikTok generacija, da je nastava bila online, da će i dodjela Oskara znanja biti online, rekla je Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

– Čestitam svim dobitnicima nagrada, ovim budućim doktorima, profesorima, možda i nobelovcima, poručio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Kao i dosadašnje dodjele Oskara znanja, i ovu je – za školsku godinu 2019./2020. – organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO), ali prvi put u virtualnom izdanju zbog epidmioloških razloga, a i ova dodjela održana je pod pokroviteljstvom Zajednice županija Republike Hrvatske.

Oskari iz 28 predmeta i predmetnih područja – za one koji žele i mogu više


AZOO u hrvatskom odgojno-obrazovnom sustavu organizira i provodi natjecanja iz 28 predmeta i predmetnih područja – od natjecanja iz hrvatskoga jezika, matematike i informatike, kemije i biologije, povijesti i geografije, stranih i klasičnih jezika, iz astronomije, likovnoga, filozofije i logike, debata, do natjecanja učenika glazbenih i plesnih škola.

Također, agencija organizira i provodi osam smotri, od LiDraNa i Hrvatskoga školskog filma do Smotri učeničkih zadruga, uz pomoć strukovnih udruga i potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Oskarovcima je pripala i minimalistička skulptura Oskar znanja čija je autorica Chiara Cetušić, učenica 3. razreda Škola primijenjene umjetnost i dizajna Zagreb. Chiara je objasnila kako je model skulpture izradila u kartonu, a odlivena je mesingu koji je, istaknula je, još bolje odrazio njezinu zamisao prostorne skulpture. Posvjedočila je da je ideju dobila spajajući u jednu strukturu figurativan prikaz ljudskoga mozga i drveta koji jedno drugo hrane. Svim oskarovcima, učenicima i mentorima, skulptura će biti poslana u školu.

Na natjecanjima u protekloj školskoj godini školskoj godini sudjelovalo je gotovo sto tisuća osnovaca i srednjoškolaca koji su se natjecali na školskoj razini, plasman na županijsku razinu ostvarilo je oko 35.000 učenika, a na državnoj razini, koja je iznimno ove godine održana online, sudjelovalo je tri tisuće učenika. Zbog epidemiološke situacije dio županijskih i državna natjecanja nisu se mogla održati u predviđenom terminu u ožujku i travnju, te su održana online od rujna do prosinca 2020.

Popis nagrađenih učenika može se pronaći na linku https://www.azoo.hr/oskar-znanja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!