Mutirani sojevi virusa potvrđeni su u mnogim europskim zemljama koje su zbog njihova ubrzanog širenja primorane pooštravati mjere. Kako bi obuzdale epidemiju, neke od njih uvode izvanredno stanje.

U Finskoj je proglašeno izvanredno stanje. Time vlada dobiva veću slobodu u nametanju ograničenja kojima namjerava obuzdati širenje virusa.

– Situacija s bolesti je ozbiljna i pogoršava se, izjavila je Sanna Marin, finska premijerka.

Nove inačice koronavirusa pridonose ubrzanom širenju zaraze u zemlji koja je već zatvorila granice.

Uz Finsku, Norveška je jedna od europskih država najblaže pogođenih pandemijom. No u Oslu su vlasti odustale od ublažavanja mjera, štoviše, pooštravaju ih zbog visoke stope zaraze.

– Svi restorani moraju se zatvoriti, kao i trgovine koje nisu na državnom popisu iznimaka. Obustavlja se obrazovanje odraslih i učenika viših razreda srednje škole. Preporučujemo da se izbjegavaju okupljanja i posjeti, rekao je Raymon Johansen, gradonačelnik Osla.

Izvanredno stanje i u Češkoj. Granice okruga smiju se prijeći samo radi odlaska na posao ili k liječniku.

– Policija provodi provjere od ponoći kada je mjera ograničenog kretanja stupila na snagu, kaže Bohumil Malašek, glasnogovornik policije Južne Moravske.

Zbog rasta broja novozaraženih Slovačka će u iduća tri tjedna postupno pooštravati mjere. Ne postignu li rezultate do 21. ožujka, dodatno će ograničiti kretanje, zatvoriti tvrtke i granice.

U Njemačkoj od danas nova ublažavanja, uz ostalo, otvoreni su frizerski saloni.

– Ovo je poput Božića, Nove godine i mog rođendana zajedno, ushićeno kaže Marco Trapani, vlasnik frizerskog salona.

Čelni čovjek Bavarske poziva na oprez, a od Europske komisije traži da ubrza postupak odobravanja cjepiva.

– Podupirem siguran postupak, ali ako je rezultat uvijek isti, a to je da mi u Europi na red dolazimo mnogo kasnije, tada gubimo na brzini kada je riječ o cijepljenju. Taj gubitak znači odgodu slobode, kazao je Markus Söder, bavarski premijer.

Dok se čeka da Europska agencija za lijekove odobri cjepivo tvrtke Johnson & Johnson, njegova distribucija u Sjedinjenim Državama trebala bi početi sutra.

Srbijanski predsjednik kasno je sinoć u beogradskoj zračnoj luci dočekao zrakoplov sa 100 000 doza ruskog cjepiva Sputnjik V. Dosad je u Srbiju stiglo malo više od 290 000 doza tog cjepiva.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!